Ukrainske Oleksandra har boet i Danmark i 18 år - nu arrangerer hun stor demonstration

Østjysk kvinde har taget initiativ til demonstration mod den russiske invasion af Ukraine. Hun håber på op mod 500 deltagere.

Ukrainske flag kombineret med højlydte fordømmende taler mod Rusland kommer formentlig til at præge bybilledet i Aarhus lørdag eftermiddag.

Oleksandra Steffensen kom til Danmark fra Ukraine for 18 år siden. Hun har taget initiativ til en demonstration rettet mod det, hun kalder 'den russiske aggression i Ukraine'.

- Vi laver demonstration for at vise, hvor meget vi fordømmer invasionen af Ukraine og vise vores støtte for Ukraine, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Demonstrationen begynder på Bispetorv i Aarhus lørdag eftermiddag kl. 16. Derefter bevæger deltagerne sig igennem midtbyens gader, inden de slutter på Rådhuspladsen. Der er taler både på Bispetorv og på Rådhuspladsen.

Oleksandra Steffensen tog allerede initiativ til demonstrationen tirsdag i denne uge. Demonstrationen er dog kun blevet aktualiseret yderligere af nattens russiske invasion.

quote Vi laver demonstration for at vise, hvor meget vi fordømmer invasionen af Ukraine.

Oleksandra Steffensen

- Vi har ansøgt i forgårs, og vi fik tilladelsen af Aarhus Kommune i går (onsdag, red.), forklarer hun.

Udover at være en protest mod det russiske angreb skal arrangementet også støtte op om en indsamling af penge til nødhjælp. Indsamlingen foregår via Facebook.

Flere steder i Europa har der de seneste dage været demonstrationer mod Rusland. Billedet her er fra Sverige.
Flere steder i Europa har der de seneste dage været demonstrationer mod Rusland. Billedet her er fra Sverige. Foto: Claudio Bresciani/AFP/Ritzau Scanpix

Bor i Randers

41-årige Oleksandra Steffensen bor i Randers. Navnet på foreningen, der arrangerer demonstrationen, er 'Lastivka Randers'. 'Lastivka' betyder svale, Ukraines nationalfugl.

Oleksandra Steffensen er født og opvokset i Ukraine. Senere mødte hun en dansk mand, og hun valgte derfor at forlade sit hjemland og i stedet slå sig ned i Danmark. Hun arbejder som sygeplejerske.

Hendes forældre og lillebror bor stadig i det vestlige Ukraine.

- Demonstrationen på lørdag er planlagt til 500 personer. Vi arbejder også på at få politikere med, siger Oleksandra Steffensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Demonstrationen bevæger sig ad en rute, der går fra Bispetorv til Rådhuspladsen i Aarhus.
Demonstrationen bevæger sig ad en rute, der går fra Bispetorv til Rådhuspladsen i Aarhus. Foto: Google Maps