Ukrainere i optog – frygter at krigen i deres hjemland bliver glemt

Mens det meste af den vestlige verden holder sommerferie, så fortsætter krigen ufortrødent i den østlige del af Ukraine.

Klædt i nationaldragter, blomsterkranse – og blodige røde strøg af maling, gik en stor gruppe ukrainere søndag optog gennem Aarhus.

De er bekymrede for, at vi glemmer krigen i deres hjemland.

- Vi har en fredfyldt demonstration, fordi vi gerne vil tiltrække folks opmærksomhed på, at der stadig er krig i Ukraine, og at der hver dag bliver dræbt mennesker. De er i fare, og vi kan ikke lukke vores øjne for det.

- Det er smertefuldt at se og ikke vide, hvordan vi kan hjælpe vores folk, siger Mariana Bondarenko, der er fra Ukraine, men har boet i Danmark i tre år.

Mariana Bondarenko er fra Ukraine, men har boet i Danmark i tre år.
Mariana Bondarenko er fra Ukraine, men har boet i Danmark i tre år.

Blandt deltagerne var blandt andre flygtninge fra Mariupol og Kharkiv. Byer, som efter den russiske invasion er blevet jævnet med jorden.

- Vi blev beskudt med raketter, og der var nedslag i boliger. Der var luftalarmer konstant. For børnene er det ufatteligt slemt. Vi er her i dag for at blive hørt. Krigen er ikke slut endnu, siger, Tania Veres, der kom til Danmark med sine børn i april.

Tania Veres kom til Danmark med sine børn i april.
Tania Veres kom til Danmark med sine børn i april.

Frygter at folk mister interessen

Omkring 300 herboende ukrainere var mødt op for at tage del i optoget, der gik fra Book1, forbi Magasin og ned til Domkirken.

Mariana Bondarenko håber, at budskabet kan nå igennem til politikerne med ønsket om, at de sender endnu mere hjælp til hendes hjemland. 

Hun bruger selv det meste af sin løn tjent i Danmark på at hjælpe hjemme i Ukraine.

- Jeg er virkelig bange for, at folk mister interessen for nyheder fra Ukraine. Vi kan blive tvunget til at underskrive en fredsaftale med Rusland. Det har ingen lyst til. Det er som at tale med terrorister og lave aftaler med terrorister. Det er umuligt, siger Mariana Bondarenko og fortsætter:

- Jeg er meget taknemmelig for danskerne, men mit land er Ukraine. Hjælp os med at stoppe den her krig.

VIDEO: Mariana Bondarenko og Tania Veres er bekymrede for, om vi glemmer krigen i deres hjemland.