UFF skal formentlig fjerne 23 tøjcontainere fra Aarhus

UFF-Humana får formentlig ikke længere lov til at indsamle tøj efter nye krav om nødhjælpsorganisationers gennemsigtighed

00:40

På fem genbrugspladser og 18 andre steder i Aarhus står der tøjcontainere fra UFF-Humana.

Artiklen er opdateret 1. marts 2018: Det er blevet gjort tydeligere, at det er kritikere af UFF-Humana, der mener, at UFF-Humana har tilknytning til Tvind og Tvinds lærergruppe. Denne sammenhæng kan ikke påvises. Derudover er der tilføjet en reaktion fra leder af UFF-Humana Else Hanne Henriksen.

____

De store UFF-containere til indsamling af tøj forsvinder formentlig fra bybilledet i Aarhus.

I øjeblikket står der fem containere på genbrugspladser og 18 containere på andre steder i Aarhus.

Læs også Kritik af Aarhus Kommune: Hvorfor huser I Tvinds tøjcontainere?

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) ønsker fremover at få mere klarhed over byens tøjindsamlinger.

- På nuværende tidspunkt har vi samarbejdsaftaler med flere nødhjælpsorganisationer, som vi har opsagt med henblik på at lave nogle nye, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLAND.

07:17

VIDEO: Den 25. december 2017 bragte TV2 ØSTJYLLAND et indslag om, at det er uklart, hvem der i virkeligheden tjener penge på dit ubrugte tøj, når du afleverer tøj i UFF Humanas tøjcontainere. En tidligere ansat i Tvind fortæller blandt andet, at pengene går til at støtte Tvinds lærergruppe. Se hele indslaget her. Video: Oliver Høeg Nygaard Pedersen

Luk video

Nye regler kan ramme UFF

Aarhus Kommunes nye krav til nødhjælporganisationers regnskab risikerer at ramme UFF-Humana.

Containerne i Aarhus vil i fremtiden udelukkende være opstillet af organisationer, der er medlemmer af brancheorganisationen ISOBRO. Det er UFF-Humana ikke.

Foreningen ønsker ifølge rådmanden ikke at efterleve de nye krav om gennemsigtighed. Derfor får UFF-Humana ikke længere lov til at indsamle genbrugstøj i byen.

Læs også Organisationer oplever begrænset fusk med julehjælpen

- Det er vigtigt for os som kommune, at de penge, som tøjet genererer, bliver brugt til formålet. Derfor er det vigtigt, at vores nødhjælpsorganisationer har et gennemsigtig regnskab, og at de kan fremlægge reviderede gennemsigtige regnskaber, siger Bünyamin Simsek.

De nødhjælpsorganisationer, der er villige til det, vil Aarhus Kommune indgå aftaler med.

- Dem, der ikke ønsker at gøre det, vil vi ikke indgå nye aftaler med. Vi synes, at aarhusianerne skal vide, hvad deres hjælp, deres tøj og deres penge går til, siger Bünyamin Simsek.

UFF-Humana undrer sig

Politikerens forklaring undrer UFF-Humana.

For det første havde Aarhus Kommune udelukket os inden de præsenterede os for de nye krav om gennemsigtighed.

Else Hanne Henriksen, leder af UFF-Humana

- Det undrer os, at Aarhus Kommune udelukker UFF-Humana som indsamler af brugt tøj i kommunen med begrundelsen, at vi "ikke ønsker at efterleve de nye krav om gennemsigtighed". For det første havde Aarhus Kommune udelukket os inden de præsenterede os for de nye krav om gennemsigtighed, siger Else Hanne Henriksen, der er leder af UFF-Humana i et skrifteligt svar til TV2 ØSTJYLLAND.

- For det andet har UFF-Humana siden sit årsregnskab for 2015 netop anvendt den standard for gennemsigtighed i regnskaberne, som er Aarhus Kommunes nye krav, og gjort det offentligt tilgængeligt. Ikke alle indsamlere i Aarhus Kommune har gjort dette. UFF-Humana har på intet tidspunkt afvist at leve op til krav om gennemsigtighed.

Uklart hvad pengene går til

I december sidste år var der fra flere sider kritik af Aarhus Kommune for at tillade UFF-Humanas tøjcontainere. Blandt andre virksomhedskonsulent for Frelsens Hær Anders Maegaard mener, at det er uklart, hvem der tjener penge på det brugte tøj, der lægges i organisationens containere.

- Jeg hæfter mig især ved, at UFF Humana kun videresælger tøj til virksomheder, der er styret af andre lærergruppe-medlemmer, og at de kun støtter projekter i Afrika, som er kendt som værende en del af Tvind, sagde Anders Maegaard dengang til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Vinterherberg i voldsom kulde: - Vi tilbyder overlevelse

Også et tidligere medlem af læregruppen, Britta Junge, sætter spørgsmålstegn ved, hvor mange af pengene til ulandsprojekter, der reelt går videre til det egentlige formål.

Britta Junge kan genkende flere af navnene i UFF Humanas bestyrelse fra sin tid i lærergruppen.

Øverst i artiklen kan du se hele interviewet med Bünyamin Simsek (V).

Tvind og Mogens Amdi Petersen

Tvind er et vidt begreb, der ofte bruges til at beskrive sammenslutningen af skoler, der bygger på idealerne fra Den Rejsende Højskole. Den rykkede i1972 til Tvind nær Ulfborg i Vestjylland. 

Centralt står Mogens Amdi Petersen, der sammen med en gruppe idealistiske unge ville revolutionere verden og arbejde for et socialistisk samfund med større lighed.  

Han har ikke haft nogle officielle poster i Tvind-relaterede virksomheder, fonde eller skoler siden 1979, men han menes stadig at være den styrende person i bevægelsen. 

Han er fængslet in absentia, fordi han er stukket af fra Danmark og sammen med en række andre personer fra Tvind er eftersøgt via Interpol. De er tiltalt i en sag om økonomisk kriminalitet og mandatsvig.
 

Kilde: Gyldendal, Den Store Danske