Udsatte får egne sygeplejersker

Skal sikre en mere værdig behandling på hospitalet

02:30

1 af 2

Når socialt udsatte skal på hospitalet, opstår der alt for ofte misforståelser, mistillid og problemer, som får den udsatte til at forlade sygehuset igen, før behandlingen er færdig. Det vil Aarhus Universitetshospital nu ændre på med to nye socialsygeplejersker.

Sammen skal de forsøge at løfte en stor opgave:

- Målet er, at de socialt udsatte får mere fair og værdig behandling hos os, så vi kan være med til at løfte deres sundhedstilstand, siger centerchef på Aarhus Universitetshospital Anette Schouv Kjeldsen,

Det er der behov for, mener en tidligere patient:

- Jeg følte, at mig kunne de lige vente med, for jeg var bare sådan en gademisbruger. Jeg har tit følt, at jeg kom i sidste række. At jeg ikke var værd at bruge tid på, siger Jimmy Olesen.

Patienternes talerør

De to nye socialsygeplejersker, der har erfaring fra gadearbejde og psykiatrien, håber at de kan være med til at gøre en forskel:

- Sygehuset er meget anderledes end gaden, men det er vigtigt at de føler sig godt taget i mod og godt behandlet, mens de er indlagt, siger Kerstin Faarvang.

Sygeplejerskerne skal være patienternes talerør og hjælpe dem til at gennemføre behandlingen fx ved at sikre, at patienterne får de nødvendig abstinens- og smerte-behandling.

Ud over de to socialsygeplejersker er der knytte en overlæge projektet. Regionsrådet i Region Midtjylland har afsat 1,5 millioner kroner året til det permanente projektet, der skal evalueres om et år.

Se mere i indslaget over artiklen, og i Nyhederne kl. 19.30 på TV 2 | ØSTJYLLAND.