Tysk tilskud til århusiansk forskningscenter

Et tysk Max Planck-institut betaler halvdelen af driften af et nyt forskningscenter i Århus, der skal udforske liv under havbunden.

Et nyt forskningscenter ved Aarhus Universitet bliver nu oprettet delvist for tyske penge. Det tyske Max Planck Institut for Marin Mikrobiologi betaler nemlig halvdelen af driften af centret, hvilket fra universitetets side betegnes som "helt usædvanligt". Den anden halvdel betaler Danmarks Grundforskningsfond.

Det nye Center for Geomikrobiologi får som leder professor Bo Barker Jørgensen, der også fortsætter som direktør for Max Planck Instituttet i Tyskland. Centret skal udforske omfattende

liv under havbunden - liv, som forskerne har fundet de senere år.

Tyskerne giver 50 millioner kroner

Det nye center skydes i gang med bevillinger på 50 millioner kroner. Når Max Planck går med i finansieringen, skal det ifølge Aarhus Universitet ses som en anerkendelse af Bo Barker Jørgensens resultater og et ønske om øget samarbejde med forskerne i Århus.

- Det nye center vil tiltrække mange nye dygtige forskere fra hele verden og åbne helt nye tværfaglige forskningsfelter, ikke mindst forskning som kombinerer biologi og geologi, siger Jørgen Bundgaard, institutleder på Biologisk Institut, Aarhus Universitet.

- I centret skal vi blandt andet forske i, om disse organismer besidder egenskaber som gør, at vi er nødt til at ændre vores opfattelse af grænserne for liv, siger Bo Barker Jørgensen.

Forskerne skal blandt andet undersøge de energikilder, som baner vej for livet under havbunden. Er der tale om liv, som for eksempel lever af Jordens naturlige radioaktivitet og uden sollys, så kan der være tale om en type liv, som i princippet også kunne findes under overfladen på planeten Mars.