Tricktyv dømt og betinget udvist af Danmark

De to gerningsmænd har været en del af en større tricktyvebande, primært fra Brabrand i Aarhus V

Tricktyvene har været på togt i det meste af Danmark. I Østjylland er det blandt andet gået ud over Fakta Q i Risskov. Foto: Google Maps

Nu er yderligere to personer af Retten i Aarhus blevet dømt for at have begået en række organiserede tricktyverier rundt om i landet.

Læs også To mænd anklages for 44 tricktyverier i butikker landet over

Det oplyser Østjyllands Politi. 

Jeg er meget tilfreds med, at retten i dag slog fast, at de tiltalte er en del af en bande, som begår professionelt og organiseret tyveri af særlig grov karakter.

Irene Thyssen, anklager

De to gerningsmænd har været en del af en større tricktyvebande, primært fra Brabrand, der har stået bag et stort antal tyverier i hele Danmark.

Der er tale om en 55-årig kurder og irakisk statsborger fra Åbyhøj og en 46-årig kurder og irakisk statsborger fra Aarhus V.

Den 55-årige blev idømt halvandet års ubetinget fængsel og blev betinget udvist af Danmark. Han blev dømt for i alt 20 tricktyverier i forskellige forretninger, typisk supermarkeder. Den 46-årige blev ligeledes kendt skyldig i 22 tricktyverier, men skal afvente sin egentlige strafudmåling.

Samme fremgangsmåde hver gang

De to dømte og deres medgerningsmænd har hver gang brugt nogenlunde samme fremgangsmåde. Én afledte en medarbejder på et tidspunkt, hvor der var få medarbejdere på arbejde.

Imens stjal de andre gerningsmænd varer fra butikken, typisk tobak og spiritus. Tricktyvene har været på togt i det meste af Danmark. I Østjylland er det blandt andet gået ud over Fakta Q i Risskov og Rema1000 på Jernbanegade i Randers. 

Læs også Tricktyverier hver fjerde dag: Her slår de til i Østjylland

- Bevistemaet i sagen har været, om der er tale om simpelt butikstyveri eller tyveri af særlig grov beskaffenhed. Jeg er meget tilfreds med, at retten i dag slog fast, at de tiltalte er en del af en bande, som begår professionelt og organiseret tyveri af særlig grov karakter, siger anklager hos Østjyllands Politi Irene Thyssen. 

Retten vurderede på baggrund af den 55-åriges personlige forhold, at han skulle have en betinget udvisning med en prøvetid på to år.  Irene Thyssen vil nu nærlæse dommens præmisser, og hun vil lade det være op til statsadvokaten at vurdere, om den skal ankes.

Hver fjerde dag blev der begået tricktyveri i Østjylland i 2017. De røde prikker på grafikken viser hvor i Østjylland, de blev begået.

Fundet ved hjælp af overvågning 

Den 55-årige har siddet varetægtsfængslet siden den 10. maj 2017 og sidder fortsat fængslet efter dommen i dag.

Flere fra gruppen er fortsat sigtet i sagen. Dommen mod en 55-årige følger efter, at flere andre fra gruppen har modtaget deres dom. 

Læs også DF'er om tricktyverier: Jeg vil gå til justitsministeren

De mange tricktyverier bliver efterforsket af politiet i Aarhus Vest, der har set videoovervågning igennem fra en række af butikkerne.

Her har de på grund af deres kendskab til lokalområdet kunnet genkende flere af gerningsmændene, herunder den 55-årige fra Åbyhøj og den 46-årige fra Aarhus V. 

01:22

Flere og flere østjyder bliver franarret deres værdier i forbindelse med tricktyverier både i deres hjem og på åben gade. Faktisk sker det omtrent hver fjerde dag, at borgere i Østjylland stifter bekendtskab med tricktyve.

Luk video