Træningsbane for hunde skal rives ned - der skal være mere plads til naturen

Lone Pedersen har i ti år forpagtet et areal på 0,27 hektar, hvor hundene på hendes hundepension kunne løbe, lege og træne. Men nu vil Naturstyrelsen sætte en stopper for aftalen.

Det ser ud til, at hundene har det ret fedt, når de drøner rundt i fuld fart med tungen ude af munden på alverdens forhindringer i Tiset syd for Aarhus.

- De har det så sjovt herude, de hunde. Og jeg har det sjovt herude, siger Lone Pedersen, som driver hundepensionen ”Hundens Feriested”.

quote Hvorfor skal det her bare ligge hen til noget, som ingen har noget som helst glæde af?

Lone Pedersen, ejer, Hundens Feriested, Tiset

Men nu er der kommet skår i glæden. Lone Pedersen har fået brev fra Naturstyrelsen om, at hun ikke længere kan beholde sin træningsbane.

- Jeg har simpelthen været så ked af det siden, og jeg er det stadigvæk. Det gør så ondt at kigge herud. Alle dem, der skal have passet deres hunde, har ikke den her mulighed længere, siger Lone Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Sådan ser hundenes træningsbane ud fra oven. Arealet er i alt 0,27 hektar stort.
Sådan ser hundenes træningsbane ud fra oven. Arealet er i alt 0,27 hektar stort.

De seneste ti år har hun forpagtet et areal på 0,27 hektar, hvor hundene kan brænde krudt af. Forpagtningsaftalen udløber ved årets udløb, og Naturstyrelsen har skrevet til hende, at den ikke bliver forlænget.

quote Jeg tror, hun skal se det sådan, at hun har haft et særligt privilegie i ti år.

Søren Hald, skovrider, Naturstyrelsen Søhøjlandet

Hun har passet og plejet græsplænen og etableret det hegn, som Naturstyrelsen har bedt hende om. Men nu skal hegnet pilles ned, træningsredskaberne skal fjernes, og i stedet skal naturen have lov at vokse frit.

Kunne du ikke bare finde et andet sted til din bane?

- Jo, men det her er jo ideelt til hundene, når jeg passer dem. Og hvorfor skal det her bare ligge hen til noget, som ingen har noget som helst glæde af? Jeg har glæde af det, og hundenes ejere har glæde af, at de kan komme ud at fræse af, siger Lone Pedersen.

VIDEO: Lone Pedersen forstår ikke, hvad offentligheden skal bruge hendes lille stykke jord til. Det gør hende endnu mere frustreret, at området skal bruges til vild natur, som ikke bliver holdt.

Plads til vild natur

Arealet er en del af den nye Solbjerg Skov, som Naturstyrelsen Søhøjlandet forvalter. Det første træ blev plantet i 2001, og på nuværende tidspunkt er cirka 300 hektar plantet til med træer.

Ifølge skovrider Søren Hald er det for at give mere plads til naturen, at man ikke længere vil leje jorden ud til Lone Pedersen.

Det er et forholdsvist lille areal. Hvorfor ikke bare give hende lov til at have det?

- Det er fordi, det er en del af det sammenhængende skovområde, som Solbjerg Skov er. Vi har rigtigt mange naboer herude, og hvis vi beslutter os for, at nu kan vi godt leje bidder af skoven ud til vores naboer, så ender det med, at der ikke bliver så meget plads til offentligheden at boltre sig på, siger Søren Hald til TV2 ØSTJYLLAND.

Søren Hald er skovrider i Naturstyrelsen Søhøjlandet.
Søren Hald er skovrider i Naturstyrelsen Søhøjlandet.

Af samme grund er Naturstyrelsen i dag meget tilbageholdende med at indgå den slags aftaler. Formålet med den offentlige skov er nemlig, at der skal være fri adgang for alle døgnet rundt.

- Jeg kan sagtens forstå, at hun er ærgerlig over det, for hun har kunnet disponere over arealet som om, det var hendes eget i ti år. Jeg tror, hun skal se det sådan, at hun har haft et særligt privilegie i ti år, og nu er det altså tid til at benytte det til det, det oprindeligt var erhvervet som, nemlig et offentligt skovområde, hvor alle har adgang, siger Søren Hald.

Vil forsøge at købe det

Lone Pedersen vil nu forsøge, om hun kan købe de 0,27 hektar. En mulighed, Naturstyrelsen indtil videre afviser – men hun har endnu ikke mistet håbet.

Burde du ikke bare være glad for, at du har fået lov at bruge det i ti år?

- Det er jeg spilme også. Jeg er virkelig lykkelig for det, men jeg er så ulykkelig over, at jeg ikke kan tage ti år mere. For jeg kan sagtens fortsætte her, siger Lone Pedersen.

Forpagtningsaftalen med Naturstyrelsen udløber den 31/12-2021.

Vibsen Bach Hansen er kommet på "Hundens Feriested", siden det åbnede. Hun vil være grædefærdig, hvis træningsbanen nu må nedlægges.
Vibsen Bach Hansen er kommet på "Hundens Feriested", siden det åbnede. Hun vil være grædefærdig, hvis træningsbanen nu må nedlægges.