Topkirurg opererer live

Kvinde får fjernet raske bryster

Andrew Ashikari undersøger Camilla inden operationen torsdag. Foto: Kristian Bang

Torsdag morgen udfører den amerikanske topkirurg Andrew Ashikari en forebyggende brystoperation på en 36-årig kvinde fra Randers - live-transmitteret fra en operationsstue på Aarhus Universitetshospital og overværet af landets førende læger inden for brystkræftkirurgi.

Camilla er bærer af genmutationen BRCA-1, som giver hende 80 pct. risiko for at udvikle brystkræft.

Resultatet af operationen er et nyt sæt bryster, hvor man højst sandsynligt ikke vil kunne se arret fra operation. Men Camillas risiko for at få brystkræft vil være reduceret fra 80 pct. til ca. 5 pct.

- Jeg fik lavet en genetisk test, som viste, at jeg havde BRCA-1-genet. Så jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville have fjernet brysterne, Flere i min familie har fået kræft, og jeg har set, hvilke konsekvenser, det har haft. Jeg gør det her for mine børn, så jeg kan være der for dem, når de vokser op, siger Camilla.

Angelina Jolie har skabt operations-boom

Teknikken som Camilla skal opereres med, har man kun udført 4-5 gange før i Aarhus. USA oplever i øjeblikket et boom af denne type operationer. Det skyldes, at den amerikanske skuespiller Angelina Jolie sidste år fik fjernet brysterne ved samme indgreb:

- Vi oplever lige nu en stor interesse i at få lavet forebyggende brystoperationer. Angelina Jolie har skabt en stor bevidsthed omkring, at det er en mulighed, hvis man har en genetisk stærk disposition for brystkræft, fortæller den amerikanske brystkræftkirurg Andrew Ashikari.