Tøfting hitter - sælger tusindvis af billetter

Aarhusiansk teaterstykke om 'Plæneklipperen' er en bestseller.

For snart en del år siden havde kunstmuseet Aros stor succes med at trække nye gæster indenfor ved at udstille racerbiler.

Noget tyder på, at Stig Tøfting har samme wow-effekt som racerbilerne.

I hvert fald er det lykkedes det aarhusianske teater Svalegangen at sælge billetter til et helt nyt publikum forud for premieren på stykket om fodboldspilleren Stig Tøftings liv, 'No regrets'.

Stykket har premiere i marts. Indtil videre er der solgt næsten 5.000 billetter, hvilket er tæt på det dobbelte af andre af teatrets mest succesfulde forestillinger.

- Vi kan se på salgstallene, at vi får helt nye gæster i teatret. Kun syv procent af de solgte billetter er købt via abonnementer. Resten er løssalg, unge-billetter, gruppebilletter med videre, siger Jens Hyldgaard, der arbejder som pr- og marketingansvarlig ved det aarhusianske teater.

Morten Kjær (tv.) spiller hovedrollen som Stig Tøfting. - Det er fint at få sat ansigt på den, der skal spille mig, sagde Stig Tøfting - altså fodboldspilleren - da de to mødtes i sidste måned.
Morten Kjær (tv.) spiller hovedrollen som Stig Tøfting. - Det er fint at få sat ansigt på den, der skal spille mig, sagde Stig Tøfting - altså fodboldspilleren - da de to mødtes i sidste måned. Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Tøfting appellere til mange

Teaterstykket "No regrets" handler om Stig Tøftings liv. Lige fra barndommen i Aarhus, over tiden i AGF og videre til årene som landsholdsspiller og udlandsprofessionel.

Der er premiere i slutningen af marts. På grund af den store interesse har Svalegangen to gange udvidet den periode, stykket opføres på de skrå brædder på Rosenkrantzgade i Aarhus Midtby.

- Interessen skyldes uden tvivl, at Stigs historie appellerer til mange. Det er ikke kun historien om en fodboldspiller, men også om en person, der har ryggen mod muren, men alligevel fighter sig til succes, selv om talentet ikke er verdens største. Det er historien om en underdog, der bliver en byhelt, siger Jens Hyldgaard.

- Stig er en slags anti-helt. Han er ikke ufejlbarlig og har ligesom alle os andre sine lig i lasten. Men på grund af sin store vilje bliver han en succes, og den historie fascinerer os.

Stig tøfting masserer sin fod under VM i Japan og Sydkorea i 2002. I alt nåede han at optræde 41 gange i de rød/hvide farver for A-landsholdet.
Stig tøfting masserer sin fod under VM i Japan og Sydkorea i 2002. I alt nåede han at optræde 41 gange i de rød/hvide farver for A-landsholdet. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Teaterstykket om Stig Tøftings liv tager som sagt udgangspunkt i hans selvbiografi fra 2005, "No regrets". Bogen er på over 350 sider, og derfor er flere af kapitlerne i bogen blevet skrevet helt ud af teaterstykket.

Omvendt er der passager, der har fået en mere fremtrædende rolle i stykket, der om få måneder har premiere i Aarhus.

Teaterstykket er instrueret af Morten Lundgaard, mens Morten Kjær spiller hovedrollen som Stig Tøfting. Stykket opføres i perioden fra 26. marts til 14. marts.

quote Stigs historie appellerer til mange.

Jens Hyldgaard, pr- og marketingansvarlig, Svalegangen

Ifølge pr- og marketingansvarlig ved Svalegangen Jens Hyldgaard er det ikke muligt at udvide perioden yderligere, da der er skrevet en række kontrakter, der ikke kan ændres. Men uanset hvad ender stykket formentlig med at sætte rekord på det aarhusianske teater.

- Det er tæt på. Vores største hit er p.t. musikdramatisering af Søren Huss’ solodebut "Troen& Ingen" i januar 2018, som solgte 5.186 billetter. Men vi regner med at overhale denne, som salget går lige nu.

Stig Tøfting jubler over en scoring mod Lyngby i 1997.
Stig Tøfting jubler over en scoring mod Lyngby i 1997. Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

Tøfting synes, det er fedt

Prøverne til "No regrets" går i gang om en måneds tid. Instruktøren har haft fuld kunstnerisk frihed og dermed frie hænder til sit arbejde.

Helt ukendt med stykkets indhold er Stig Tøfting dog ikke. I december var han således forbi for at læse manuskriptet og ikke mindst hilse på hovedrolleindehaveren Morten Kjær.

- Han synes, det var fedt. Det var en god oplevelse. Der er ingen tvivl om, at Stig Tøfting synes, det er vigtigt. Det er jo hans liv, det handler om, siger Jens Hyldgaard.