Tilskuer-klager over polititvang

AaB-fans raser over den behandling de fik af Århus Politi i forbindelse med en fodboldkamp mod AGF.

Gik politiet over stregen i sin behandling af 120 AaB-tilhængere, der var på vej til fodboldkamp mellem AaB og AGF i Århus sidste søndag?

Det skal justitsminister Lene Espersen (K) nu svare på. Allerede nu ligger en klage hos Århus Politi fra AaB-supporterne.

Flere klager er også på vej til statsadvokaten, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

- I arbejdet med den nye politilov skal vi have afklaret, hvad politiet må og ikke må i forhold til borgere, som ikke har gjort noget ulovligt. I den forbindelse vil jeg inddrage episoden fra sidste søndag i Århus i mit spørgsmål til ministeren, siger Enhedslistens retspolitiske ordfører Line Barfod.

Tre busser med AaB-supporterne Boys Republic, der er kendt for at være mere fanatiske end fodboldtilhængere i almindelighed, blev søndag middag af politiet i Århus omdirigeret til et industrikvarter, visiteret og nægtet at køre videre til et værtshus i Århus, hvor de aalborgensiske fans havde aftalt at mødes med AaB-tilhængere fra Århus.

Politiet eskorterede i stedet busserne til Århus Stadion lang tid inden kampstart.

Vicepolitikommissær Per Bennekov fra Århus var indsatsleder i søndags.

- I stedet for at slippe 120 tilhængere fra Aalborg løs i byen kørte vi dem af sikkerhedshensyn til stadion, fortæller Per Bennekov.

Tvangstransporter af fans er politiets nyeste strategi i forsøget på at standse sammenstød mellem supportere. Men strategien møder modstand.

- Tryk avler modtryk. Vi kan da godt lege røvere og soldater, hvis det er det, politiet vil, siger Peter Larsen fra Boys Republic til NORDJYSKE Stiftstidende.

Det er ikke kun tilhængerne selv, som kritiserer politiets fremfærd. Det gør eksperter i fankultur også.

Den førende forsker i fankulturen i Danmark Birger Peitersen fra Institut for Idræt ved Københavns Universitet sender mandag en bog med titlen, "Dem der ikke hopper" på gaden.

Bogen giver et indblik i den danske supportkultur. Birger Peitersen mener, at Århus Politis fremfærd i søndags i forhold til Boys Republic er en overreaktion.

- Det er en drastisk måde at sige velkommen til Århus på. Politiet skal passe på, at de ikke virker for provokatoriske i deres fremfærd, siger Birger Peitersen.

Tvangstransporter for at holde fodboldfans adskilte er ifølge Birger Peitersen ikke vejen frem.

Der bliver i stedet tale om en negativ spiral, hvor tilhængere og myndigheder må tage stadig skrappere midler i brug for at overgå hinanden.

- Det ender med at blive kattens leg med musen. Supporterne vil finde andre veje, og de 20, som laver ballade, vil i hvert faldt ikke tage bussen mere, siger Birger Peitersen.

Strategien med at adskille fans kommer fra England, hvor det for 10-15 år siden var meget brugt at køre fodboldfans mærkelige steder hen inden en kamp.

Konsulent Asbjørn Lorenzen fra Aalborg har studeret engelsk fankultur, og der er man på vej væk fra tvangstransporterne.

- Der skete det, at i stedet for at slås med hinanden blev politiet fjende nummer 1. Og det vil kun være et spørgsmål om tid, før det også sker i Danmark, hvis politiet fortsætter på den måde, siger Asbjørn Lorenzen.

jette skive rådmand sundhed og omsorg

Rådmand stiller ikke op til næste kommunalvalg

1600px_COLOURBOX49735143

Bilist sendt på skadestuen efter sammenstød i det vestlige Aarhus

Letbanen

Onsdag morgen holder letbanen igen stille på grund af frost

020321 Genåbning REAX ILVA ATT 19.30 Still

Genåbningskrav vækker frustration hos store butikker: - Det giver ingen mening

20200921-122008-L-1920x1280we

Tæt tåge over Østjylland: - Kør forsigtigt

Dorthe Brauner Jensen

play Dyreven om heste i Mols Bjerge: - Det er enormt kritisabelt