Tilråb og overfald: Ny handleplan skal stoppe diskrimination af LGBT+ personer

Et flertal i Aarhus Byråd vil nu have lavet en ny LGBT+ handleplan.

Der er områder i Aarhus, hvor lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner og andre ikke går hånd i hånd, kysser eller krammer af frygt for tilråb og overfald.

Det viser en rapport lavet af Epinion for Udvalget for Mangfoldighed og Ligestilling i Aarhus Kommune.

Johan Valdemar Hegaard Gabrielson og Kenneth Brian Cuesta Jensen, der er en del af LGBT+ miljøet i Aarhus, kender begge til at blive set skævt til.

- Jeg synes nogle gange, at jeg oplever, at hvis jeg går forbi en person eller gruppe, og det virker faretruende, så kan jeg nå at få følelsen af, at jeg skal være på vagt og forberedt på at forsvare mig selv, siger Johan Valdemar Hegaard Gabrielson til TV2 ØSTJYLLAND.

På billedet ses i midten, Johan Valdemar Hegaard Gabrielson, og til venstre, Kenneth Brian Cuesta Jensen. De er en del af LGBTQplus Slænget, der er en gruppe for unge LGBTQ+ personer i Aarhus.
På billedet ses i midten, Johan Valdemar Hegaard Gabrielson, og til venstre, Kenneth Brian Cuesta Jensen. De er en del af LGBTQplus Slænget, der er en gruppe for unge LGBTQ+ personer i Aarhus.

LGBT+ personer mistrives

Rapporten får nu flere partier i Aarhus Kommunes byråd til at stille forslag om, at der i samarbejde med politiet og andre partnere i byen, skal laves en handleplan, der skal tage fat om de udfordringer, som LGBT+ miljøet i byen oplever.

- Det skal ikke være noget, der bare bliver lavet inde på rådhuset. Det er noget, vi bliver nødt til at lave med foreninger og organisationer. Det skal ikke være en skrivebordsøvelse, lyder det fra Anders Winnerskjold, der er en af forslagsstillerne (S).

Anders Winnerskjold (S) er en af forslagsstillerne.
Anders Winnerskjold (S) er en af forslagsstillerne. Foto: pressefoto

Rapporten fra Udvalget for Mangfoldighed og Ligestilling peger på, at LGBT+ personer mistrives og eksempelvis i højere grad oplever ensomhed og isolation end øvrige borgere i Aarhus.

Samtidigtig oplever LGBT+ personer, at deres kønsidentitet og seksuelle orientering ikke bliver anerkendt i mødet med det offentlige.

Særligt folkeskolen, dagtilbud (som forældre) og sundhedsvæsenet nævnes som steder, hvor flere har oplevet fordomme og manglende anerkendelse.

- Man er nødt til at være lidt hårdfør og ignorere det, fordi det er jo ikke folk, der foragter en, man skal lytte på. Men folk man elsker, man skal høre noget fra, hvis det skal stille spørgsmål til ens eksistens, siger Johan Valdemar Hegaard Gabrielson.

LGBT+

Aarhus skal være en god by for alle

Det er forslagsstillernes mål at sikre, at Aarhus er en god by for alle, lyder det fra Anders Winnerskjold, der ser med stor alvor på den nye rapports resultater:

- Jeg bliver bekymret, og jeg synes, at det er frygteligt i virkeligheden, fordi jeg synes jo at Aarhus, som jeg betragter som en moderne og progressiv by, skal være et sted, hvor man kan være sig selv uanset ens seksualitet eller køn, siger han.

Har I været for langsomme her?

- Vi arbejder løbende på det og har for nyligt lavet et LGBT+ hus som et godt afsæt for, at tage nogle af de her snakke og drøfte sundhedsmæssige indsatser. Men jeg vil da være ærlig og sige, at jeg synes godt, at vi kunne være bedre, siger Anders Winnerskjold.

Handleplanen skal udvikles i et bredt samarbejde mellem kommunale aktører, restaurationslivet, Østjyllands Politi, organisationer, frivillige foreninger, og særligt LGBT+ personer, foreninger og grupper i Aarhus.

Normalt deltager 10.000 i Aarhus Pride. I år hyldede 120 gæster mangfoldigheden ved en alternativ pride.

Selvom det lige nu handler om politik og handleplaner, tror Johan Valdemar Hegaard Gabrielson og Kenneth Brian Cuesta Jensen på, at det nytter:

- Det er godt, at vi endelig får gjort noget ved det. Så håber vi bare, at det går den rigtige vej, siger Kenneth Brian Cuesta Jensen.

- Det er virkelig fedt, fordi man begynder at lægge fokus på et problem, man ser der er i byen. Jeg håber, at dialogen kan være med til at skabe en tryggere kultur omkring det, lyder det fra Johan Valdemar Hegaard Gabrielson.

Forslaget om handleplanen bliver behandlet på byrådsmødet i Aarhus Kommune på onsdag den. 1. september. Forslaget er stillet på vegne af Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, og Det Radikale Venstre, i Aarhus Byråd.

Marcum, Kenneth og Johan har endelig fundet et fællesskab, hvor de kan spejle sig i de andre. For et halvt år siden startede de en gruppe for unge LGBTQ+ personer i Aarhus, som de kalder LGBTQplus Slænget. Se videoen om dem nedenfor.