Tillidsmand for sygeplejersker om budgetaftale: - Jeg har ikke armene over hovedet

Regionsrådet i Region Midtjylland har indgået en politisk aftale om næste års budget.

- Vi holder, hvad vi lovede Aarhus Universitetshospital sidste år og afsætter nu 60,7 millioner kroner næste år.

Sådan lyder det fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S), efter at et samlet regionsråd i Region Midtjylland tirsdag har underskrevet en budgetaftale for 2021.

Aftalen indebærer, blandt meget andet, et økonomisk løft til AUH, og det er der i den grad brug for, mener fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital, Jacob Gøtzsche.

- Jeg har ikke armene over hovedet, men der er heller ikke noget, der forbavser mig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Selvfølgelig er der nogle penge til os, og det kunne være meget værre, men det er stadig én lang besparelse. Man stikker sig selv blår i øjnene, hvis man tror, at man forbedrer sygeplejerskernes vilkår for 60,7 millioner kroner. 

En intern økonomiopfølgning fra Aarhus Universitetshospital viste i juni, at hospitalet har en vurderet økonomisk ubalance på cirka 300 millioner kroner.

Brændt i begge ender og på midten

I en pressemeddelelse fra Region Midtjylland citeres regionsrådsformand Anders Kühnau for følgende:

- Hospitalerne mærker tydeligt, at vi i Region Midtjylland bliver både flere borgere og flere ældre borgere.  Så der er brug for hver en krone. 

Dét kan regionsrådsformand og sygeplejerskernes tillidsrepræsentant på Aarhus Universitetshospital blive enige om. 

- Indtaget af patienter er så stort, og nogle gange kan enderne ikke mødes, og så bliver sygeplejersken selvfølgelig på arbejde. De har hjertet på rette sted, men man kan ikke brænde sit lys i begge ender og også på midten og så tro, at den hellige gral er vel forvaret. Det er ikke fair, og det er ikke ordentligt over for patienterne, siger Jacob Gøtzsche til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det kan ikke være rigtigt, at en sygeplejerske, hvis vagt slutter klokken 23, skal sidde og græde, mens hun spiser sin aftensmad i omklædningsrummet klokken to om natten.

Jacob Gøtzsche er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital.
Jacob Gøtzsche er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital. Foto: Privat / Facebook

Kan ikke købe kunstig hofte på udsalg

Det er sygeplejersker og læger, der skal tage teten på de beslutninger, politikerne tirsdag har truffet, lyder det.  

- Det er ikke Anders Kühnau, der skal gå ud og fortælle fru Jensen, at hun alligevel ikke kan blive opereret til aften, fordi der er for travlt. Det er altid en ung læge eller en sygeplejerske, og det tærer på dem, siger Jacob Gøtzsche.

Ifølge ham har Aarhus Universitetshospital for længst taget de lavthængende frugter, når det gælder besparelser. 

- En kunstig hofte kan man ikke få på udsalg. Der er nogle faste udgifter, som vi ikke rigtig kan gøre noget ved, men 80 procent af husets udgifter går til løn, og så begynder man at kigge på, hvordan man kan effektivisere på den front, siger Jacob Gøtzsche.

Dyr medicin 

I den nye budgetaftale fra regionsrådet i Region Midtjylland er der blandt andet afsat 100 millioner ekstra kroner til hospitalsmedicin.

Der er desuden afsat 165 millioner ekstra kroner til den medicin, som borgerne køber med tilskud på apotekerne.

Blandt andre større poster i budgettet er der afsat 12,2 millioner kroner til at støtte op om udbredelsen af telemedicin og 2,5 millioner kroner til at sikre en socialsygeplejerske på alle hospitalsenheder.

Regionsrådet har desuden afsat nu 3,5 millioner kroner til at nedbringe den brugerbetaling, der gælder for den ene forælder, som ikke er medindlagt på børne- og fødeafdelinger.