Tilbage til start mener kritiker: Hegn og dyr fjernet fra projekt med vildskov

Det ser ikke længere ud til, at der kommer hverken græssende dyr eller hegn i kommende vildskov.

I 2019 vedtog alle partier i Aarhus med undtagelse af Dansk Folkeparti, at Marselisborgskovene skal omdannes til vildskov. Det har siden ført til en ophedet debat, og derfor blev projektet sat på pause.

Torsdag gik rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) ud med en ny anbefaling i sagen. Det nye vildskov-projekt skal ifølge rådmanden være uden hegn og græssende dyr.

- Forvaltningen har lavet en grundig undersøgelse af alternativerne, og det peger alt sammen i retning af, at vi skal tilbage til udgangspunktet. At vildskoven placeres i Marselisborgskovene, men uden hegn, så vi stadig sikrer, at aarhusianerne kan bruge skoven som hidtil.

- Derudover er det min anbefaling, at der bliver lavet en handleplan for, hvordan vi kan skabe mere biodiversitet i Marselisborgskovene de kommende år. Vi skal forpligte hinanden på at lave en mere koncentreret indsats for at øge biodiversiteten i skoven, siger Bünyamin Simsek i en pressemeddelelse.

SF vil fortsat have dyr

Oprindeligt lød planen ellers, at der skulle etableres 600 hektar skov, hvoraf 200 hektar skulle være indhegnet, hvor vilde kvæg og heste kunne græsse.

Efter anbefalingen om at skrotte indhegningen og dyrene skal forligsgruppen, der vedtog den oprindelige plan, nu mødes for at diskutere sagen igen.

Liv Gro Jensen (SF), der er en del af forligsgruppen, vil fortsætte kampen for, at der kommer til at være dyr i det kommende vildskov-område.

Ifølge det oprindelige projekt skulle 200 hektar af skovene være indhegnet, så der kunne gå vilde, græssende dyr. Kilde: Aarhus Kommune.
Ifølge det oprindelige projekt skulle 200 hektar af skovene være indhegnet, så der kunne gå vilde, græssende dyr. Kilde: Aarhus Kommune.

- Det er selvfølgelig rigtig godt, at der nu er enighed om, at det er i Moesgaard, at vildskoven skal være. Men vi er selvfølgelig stadigvæk store fortalere for hegning.

- Som vi har argumenteret for mange gange, så er det en styrkelse af biodiversiteten. Det udelukker ikke alt det andet, der skal omlægges til vildnatur, men det styrker det og er en del af det, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Venter med at fejrer

En af dem, der tidligere har været aktiv i debatten, er Kell Sønnichsen, der er en del af bestyrelsen i Orienteringsklubben Pan i Aarhus.

Han har i over 30 år brugt skovene til at løbe i og er skeptisk omkring mulighederne for at blive ved med at løbe, hvis der kommer dyr og hegn op i området.

Kell Sønnicsen har i 30 år løbet i Marselisborgskovene. Han frygter for etableringen af en vildskov i området.
Kell Sønnicsen har i 30 år løbet i Marselisborgskovene. Han frygter for etableringen af en vildskov i området.

- Vi ganske glade i orienteringsklubben, hvis det bliver sådan, at der ikke kommer hegn i Marselisborgskoven. Hegn er virkelig noget, som vil være træls for os. Men jeg vil ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, siger Kell Sønnichsen.

Han kommer til at fejre noget, før beslutning er endelig.

- Den sag er gået frem og tilbage flere gange. Planerne har ændret sig mange gange, siger Kell Sønnichsen.

Tilbage til status quo

Hos Danmarks Naturfredningsforening kommer det ikke som nogen stor overraskelse, at græssende dyr i den nye vildskov står til at ryge. Sebastian Jonshøj, der er formand for DN Aarhus og vicepræsident for Danmarks Naturfredningsforening, mener dog, at det er at fjerne det eneste nye tiltag.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at der i det oprindelige forslag var tre ting. Der skulle være urørt natur, få naturligt vandløb tilbage og græsning. Det eneste, der manglede var græsning. Som jeg ser det, er vi tilbage ved status quo. Når rådmanden lancerer det som en spritny ide, så er det en gratis omgang, siger Sebastian Jonshøj til TV2 ØSTJYLLAND.

Sebastian Jonshøj, lokalformand, Danmarks Naturfredningsforening Aarhus
Sebastian Jonshøj, lokalformand, Danmarks Naturfredningsforening Aarhus

Han understreger, at han forstår, at der er delte meninger på området. Derfor håber han, at der kan indgås en aftale om græsning et andet sted, når det ikke kunne lade sig gøre i den nye vildskov.

- Vi er selvfølgelig glade for, at når man dropper græsning, så vedbliver man, at det skal være urørt natur og naturlige vandforhold. Vi håber, at der er et flertal i forligskredsen om, at der kan komme græsning i andre områder. Det har vi en klar forventning om, at det kommer til at ske, siger Sebastian Jonshøj.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår forligskredsen skal mødes for at diskutere sagen igen.