Tidligere tillidsmand: Aarhus Sporveje har været råddent i mange år

Ledelsen er kynisk og ligeglad. Tidligere tillidsmand er hård i sin kritik af sin tidligere arbejdsgiver, Busselskabet Aarhus Sporveje

Den hårde linje har stået på i flere år. Den rå tone er blevet hårdere. Frygten for ledelsen er blevet hverdag.

Det mener Peter Frentz. Han er tidligere tillidsmand ved Busselskabet Aarhus Sporveje gennem ni år frem til 2015, hvor han blev fritstillet.

Han fortæller om et arbejdsmiljø blottet for menneskelige følelser mellem medarbejdere og chefer. Et arbejdsklima, hvor kløften mellem ledelse og medarbejdere er blevet dybere gennem årene.  

09:01

VIDEO: Ansatte i Busselskabet Aarhus Sporveje frygter en fyreseddel, hvis de melder sig syge. Arbejdsmiljøet er så anstrengt, at det er uværdigt. Sådan lyder det fra tillidsrepræsentanten. Se mere i dette tv-indslag.

Luk video

- Man har været fuldstændig kynisk og ligeglad med, om folk var syge. Også når ens børn var syge og skulle bede om fri, var det et problem. De har været ligeglade i mange år. Det er blevet værre og værre, siger den tidligere tillidsmand og uddyber:

- Ledelsen har behandlet folk så urimeligt. Det kan man ikke være bekendt. Jeg bliver stadig orienteret fra folk om, hvordan det foregår. Jeg genkender det fra min tid, siger Peter Frentz.

Buschauffør Peter Gudmundsen tør ikke sygemelde sig, selv om læger har rådet har ham til at få foretaget en operation. Han er bange for at blive fyret.

Peter Frentz blev fritstillet i 2015. Inden da havde han været buschauffør i 12 år. Ni af dem som tillidsmand. Der har været flere chefer i hans tid som chauffør og tillidsmand. Men den nuværende ledelse var ifølge Peter Frentz også dengang med til diverse samtaler. Også den samtale, han blev indkaldt til i 2012. En samtale, han blev indkaldt til efter en operation i hjertet, som sygemeldte ham i fem måneder.

- Jeg fik at vide dengang, at hvis det ikke var, fordi jeg var tillidsmand, var jeg blevet fyret, siger Peter Frentz.

Læs også Buschauffør kørte omvej for at bringe ung kvinde sikkert hjem

Men er det ikke rimeligt, at en arbejdsgiver kalder én til samtale, når man ikke har passet sit arbejde i fem måneder?

- Det er ikke et spørgsmål om at passe sit arbejde. Det er et spørgsmål at jage folk, der er syge. En ting er, at jeg havde dårligt hjerte. En anden ting er, at man også skal forholde sig til, at man kan blive fyret, hvis man er syg, siger Peter Frentz.

Ledelse afviser kritikken

HR- og kvalitetschef, Bjarne Larsen, kan slet ikke genkende det billede, den tidligere tillidsmand tegner af Busselskabet Aarhus Sporveje.

Han mener, at det er forkert, at mange chauffører ikke har et ordentligt forhold til ledelsen.

03:02

VIDEO: Her kan du se interviewet med Bjarne Larsen, Aarhus Sporvejes HR- og kvalitetschef. Video: TV2 ØSTJYLLAND / Midttrafik

Luk video

- Vi har håndteret sager på samme vis de sidste mange år. Vi vælter os ikke i den slags sager. Billedet er forkert på mig. Jeg er ikke enig i den udlægning, siger Bjarne Larsen, som ikke vil udtale sig i konkrete sager.

Busselskabet Aarhus Sporveje er delvist ejet af Aarhus Kommune og Midttrafik. TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), hvad han mener om den tilspidsede situation i busselskabet. 

Læs også Minuttyranni presser buschauffør til at køre over for rødt

Men han henviser til et andet medlem af teknisk udvalg for SF, som også er næstformand i Midttrafiks bestyrelse, Jan Ravn Christensen. Han vil nu se nærmere på sagen.

- Jeg vil bede Busselskabet Aarhus Sporveje om en redegørelse ved næste bestyrelsesmøde, siger Jan Ravn Christensen.