Ti medarbejdere fyret på Moesgaard Museum

Moesgaard Museum har sagt farvel til ti fastansatte. Årsagen er dårlig økonomistyring og byggeprojekter, der er afsluttet

Moesgaard Museum er en selvejende institution, der blandt andet er støttet af staten, Billedet her er fra en ny udstilling om stenalderen, der åbnede i efteråret. Foto: Iga Kuriata, Moesgaard Museum

Moesgaard, Østjyllands store arkæologiske museum, har været igennem en fyringsrunde, hvor ti ud af 170 fastansatte har mistet deres job.

Samtidig er en række kontraktansatte ikke blevet forlænget.

Sparerunden skyldes en kombination af afsluttede byggeprojekter og dårlig økonomistyring på museet, fortæller museets direktør, Mads Kähler Holst. 

Læs også Ny udstilling på Moesgaard: Resultatet er magisk

- Efter en række år med permanente udstillinger og byggeprojekter, så er vi ved at være færdige med bygninger - det har gjort, at vi har måttet lave nogle tilpasninger i antal ansatte. Der har ikke været taget nok hånd om budgetlægningen, og det har desværre medført, at vi har måttet afskedige ti medarbejdere, siger han.

Mads Kähler Holst tiltrådte som direktør på Moesgaard Museum i december sidste år.

Hvem har ansvaret? Falder det tilbage på dig?

- Nu er jeg jo først tiltrådt som direktør i december, og det med ansvar, det kigger vi på internt. Men det er selvfølgelig beklageligt, når man skal afskedige ansatte, siger direktøren. 

Det er blevet sværere at beregne publikum fra de første år med nyhedens interesse til et mere normalt år. Vi har ikke været helt skarpe i den omstilling. 

Johannes Flensted-Jensen, formand for Moesgaard Museum

Moesgaard Museum er en selvejende institution, der blandt andet er støttet af staten, Aarhus Kommune og en lang række fonde.

Formanden for museet fortæller, at museet også har måttet tilpasse sig, at de efter genåbningen i nye lokaler i 2015 havde færre betalende gæster sidste år.

I 2015 betalte mere end en halv million gæster 39 millioner kroner i entré. Året efter blev der kun solgt billetter for 26 millioner kroner.

Læs også Se videoen: Dronningen ankommer til Moesgaard

- Vi har haft nogle udfordringer med økonomistyringen. Det er blevet sværere at beregne publikum fra de første år med nyhedens interesse til et mere normalt år. Vi har ikke været helt skarpe i den omstilling. Og det har desværre medført, at vi har måttet afskedige ti ansatte. Afskedigelserne er sket over en bred kam og ikke kun på bestemte poster, siger bestyrelsesformand Johannes Flensted-Jensen.

Ramt af uforudsete ting

Han peger på, at der også har været uforudsete hændelser, der har ramt museet.

- Oven i alt dette så har vi også været ramt en række ting, som hører begyndelse til og bare skal laves nu og her, eksempelvis af et stormvejr, der medførte en oversvømmelse, hvor der gik vand ind i bygningen. Det måtte vi løse straks, siger formanden, der er fortrøstningsfuld for fremtiden, fordi man nu har en ny administrativ struktur og nyt økonomisystem på plads.