Thomas står igen klar med 400 brætspil: - Det er en sensation

Aarhus Brætspilsfestival 2018 finder sted på Kragelundskolen i Højbjerg, og hele weekenden kan festivalgæsterne fordybe sig i 400 forskellige spil

Arrangørerne forventer, at 600 brætspilsentusiaster vil gæste Kragelundskolen i Højbjerg denne weekend. Den danner ramme om Aarhus Brætspilsfestival 2018 Foto: Karen Davidsen Poulsen

Den analoge tendens bliver større og større – i hvert fald når det gælder brætspil.

Selv de største nørder indenfor området har svært ved at følge med udviklingen af nye spil og antallet af almindeligt interesserede brætspillere vokser.

Vi er stolte over at have skabt den første regulære brætspilsfestival.

Thomas Eilertsen, arrangør

Derfor åbner Aarhus Brætspilsfestival fredag op for dørene endnu en gang.

- Det er lidt en lille Danmarks-sensation, at vi kan gøre det igen. Men sidste år var der så stor interesse for festivalen, at vi gerne ville gøre det igen. Vi er stolte over at have skabt den første regulære brætspilsfestival, siger arrangør Thomas Eilertsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Computerne fik baghjul: 250 deltagere til brætspilsfestival

Fredag formiddag havde 500 brætspilsentusiaster allrede sikret sig billetter til festivalen, og arrangøren regner med at de resterende 100 billetter også bliver solgt. Festivalen går i gang kl. 17 fredag og slutter søndag eftermiddag.

- Vi er ret sikre på at der bliver udsolgt allerede lørdag, som er den helt store dag. Interessen for brætspil har de seneste år været voksende, og det har ikke toppet endnu, siger Thomas Eilertsen. 

Et af de mange brætspil Thomas Eilertsen stiller til rådighed for festivalgæsterne.

Ifølge arrangører en er festivalgæsterne folk i alle aldre. Han fortæller, at den største andel dog er unge studerende i 20’erne. De står for ca. halvdelen af gæsterne. Den anden halvdel er familier med børn – store som små.

Tendensen vokser

Ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen bekræfter tendensen at det er hos de unge at interessen for brætspil er størst.

Vi er meget alene i den digitale verden. Brætspillet giver os et socialt afbræk.

Thomas Eilertsen, arrangør

- Det har været på vej et stykke tid og er nu blevet rigtig stort blandt unge. Det er ikke en anti-digital bølge, som jeg ser det. De unge vil begge dele, og de anvender brætspillene sideløbende med, at de interesserer sig for det digitale. De gør begge dele, siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Væk med smartphonen: Hundredevis af unge deltager i stor brætspil-festival

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen sammenligner interessen for brætspil med tendensen for, at flere køber take-away-mad samtidig med at interessen for fordybelsen i køkkenet og samvær omkring madlavning stiger.

- Vi søger altid en modpol, siger Jesper Bo Jensen. 

Forskeren fortæller desuden, at tendensen er størst blandt unge mænd, og han forventer, at endnu flere får øjnene op for brætspillene de kommende år.

Brætspil er ikke kun Stratego og Matador. Hvert år udvikles omkring 5000 nye brætspil oplyser Thomas Eilertsen, der har interesseret sig for området i 10 år.

- Jeg tror det bliver større. Mennesket er socialt, og vi søger muligheden for samvær. Det giver brætspillet os, siger Jesper Bo Jensen.

Et afbræk i en ensom verden

Aarhus Brætspilsfestival 2018 finder sted på Kragelundskolen i Højbjerg, og hele weekenden kan gæsterne fordybe sig i i alt 400 spil.

- Vi er meget alene i den digitale verden. Om det er i vores fritid eller på vores job, hvor vi hver især sidder med vores forskellige skærme. Brætspillet giver os et socialt afbræk , som er befriende, siger Thomas Eilertsen, der selv for alvor blev optaget af brætspil for ti år siden.

De fleste forældre bliver overraskede over, hvor skønt det er at sidde og se deres lille purk blive fuldstændigt opslugt af et brætspil.

Thomas Eilertsen, arrangør

I dag spiller han både med voksne venner og sine to drenge, og hele weekenden er det i høj grad arrangørernes egne spil festivalgæsterne kan benytte. Og der er nok af dem – Thomas Eilertsen har nemlig 300 forskellige, som han glæder sig til at dele spillene med både børn og voksne. 

Læs også Strøget, åen og rådhuset: Nu har Aarhus sit eget brætspil

Især børnefamilierne får sig en stor oplevelse, forventer arrangøren.

- De fleste forældre bliver overraskede over, hvor skønt det er at sidde og se deres lille purk blive fuldstændigt opslugt af et brætspil. Det glæder jeg mig til at kunne give dem, siger Thomas Eilertsen.

Festivalen er delt op i flere zoner, der er indrettet efter spillenes kompleksitet og varighed, og en lang række frivillige står klar til at hjælpe med regler og afholdelse af spilarrangementer.

Specielt børnene får opmærksomhed og en stor flok frivillige er dedikeret til at hjælpe med at sætte gæsterne ind i de børne- og familievenlige spil.

03:22

Se TV2 ØSTJYLLANDs dækning af bræspilsfestivalen sidste år.

Luk video