Terapi hjælper mod KOL

Ny undersøgelse viser effekten af psykologisk behandling

Foto: Marin Conic

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital viser, at psykologisk behandling kan hjælpe patienter med lungesygdommen KOL.

Ud over de belastende fysiske symptomer ved KOL såsom åndenød, hoste og slimdannelse i luftvejene, oplever mange patienter også psykiske problemer i deres hverdag - blandt andet angst og depression.

Nu har forskerne så i et såkaldt meta-studie beregnet og analyseret de samlede resultater fra i alt 20 undersøgelser af effekten af psykologisk behandling over for de fysiske og de psykiske problemer, og undersøgelsen er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Psychotherapy and Psychosomatics.

Se også: - Den bedste medicin

- Overordnet viste resultaterne af vores analyser, at psykologisk behandling havde en positiv virkning over for både de fysiske og psykiske problemstillinger, siger en af forskerne, psykolog Ingeborg Farver-Vestergaard, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Hvis man ser nærmere på de forskellige typer af psykologisk behandling, viste det sig, at de kropsfokuserede former for psykologisk behandling - for eksempel meditativ yoga og mindfulness-fokuseret terapi - havde størst effekt på patienternes fysiske problemer, mens de mere psykisk fokuserede former for psykologisk behandling, for eksempel kognitiv adfærdsterapi, virkede bedst på de psykiske problemstilling.

Nu er forskergruppen så gået i gang med at afprøve virkningen af mindfulness-baseret kognitiv terapi som supplement til et rehabiliteringsprogram for KOL-patienter i samarbejde med Lungemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Resultaterne fra den undersøgelse bliver offentliggjort i 2016.