Tempoet i salmesangen er løbet løbsk

Salmetempoet rundt om i kirkerne er steget kraftigt over de sidste 300 år, viser en ny undersøgelse fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus

Samletempoet er meget gennem årene, mener orgelprofessor.

Der hviler en stilfærdig melankoli over Grundtvigs gamle efterårssalme "Nu falmer skoven trindt om land". Alligevel vil der formentligt sidde kirkegængere og snappe efter vejret, når salmen bliver spillet i landets kirker.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

For tempoet i salmerne er røget gevaldigt i vejret i løbet af de sidste 300 år. Og efterhånden bliver de spillet i så højt et tempo, at grænsen er nået for, hvor hurtigt man reelt kan synge de gamle sange.

 

Sådan lyder det fra Ulrik Spang-Hansen, orgelprofessor ved Det Jyske Musikkonservatorium, der har foretaget en undersøgelse af, hvordan salmetempoet har udviklet sig over årene.

- Når man ser transmissioner af tv-gudstjenester, kan man sommetider se, at selv majestæterne, der ellers er rutinerede kirkegængere, er et par stavelser bagefter. Det skyldes ikke kun lydforsinkelser, men også, at de ikke kan følge med, siger han til Kristeligt Dagblad.

Læs også Piben får en anden lyd: Domkirkens orgel flytter hjemmefra

I sin undersøgelse, der netop er trykt i bladet "Hymnologi - Nordisk tidsskrift", tog det for nogle århundreder siden op til syv gange længere tid at synge salmerne. Og tempoet er især røget i vejret de seneste 50 år.

 

Tidligere biskop i Viborg Stift Karsten Nissen mener, at det afspejler en bredere udvikling i samfundet.

- Tempoet er generelt højere i dag end for år tilbage. Vi lever i en hurtig tid, og nogle gange går det generelt også for hurtigt, hvor det bliver for popsmart og forvirrende, siger han.

Læs også Aarhus-kirke holder AGF-andagt: - Poppet at pynte en kirke i fodboldfarver

Morten Skovsted er sognepræst i Hjortshøj ved Aarhus, og arbejder med at forny salmesangen, mener omvendt, at det er godt, at salmernes tempo er blevet skruet op.

- Jeg synes, det er rart, at der er kommet noget puls og fremdrift i salmerne, siger han.

- Der skal helst være glæde og kropslighed i salmerne, og det kræver ofte, at de bliver sunget i et vist tempo.

Herunder kan du se et indslag da det gigantisk renoveringsprojekt af Danmarks største kirkeorgel gik i gang:

03:06

Aarhus Domkirkes orgel fra 1700-tallet skal pilles ned og sættes i stand. 6000 piber skal renses og repareres - en opgave til adskillige millioner kroner. Fra: 2. september 2018.

Luk video