Tandbørsten redder liv

Vil forbedre de ældres mundhygiejne

02:26

1 af 2

Det kan være livsfarligt for ældre mennesker ikke at få børstet tænder ordentligt. Hvert år dør omkring 100 personer af sygdomme som følge af dårlig mundhygiejne. Nu skal et nyt projekt i Aarhus lære social- og sundhedselever og plejepersonale at hjælpe de ældre med at få børstet tænder.

- Man kan blive syg af de bakterier, der er i mundhulen, hvis ikke de bliver fjernet, siger Jeanet Værum Olesen, der er tandplejer i Tandplejen i Aarhus Kommune.

To tredjedele af de ældre, der bor på plejehjem, er demente. De har ofte sværere ved at få fjernet alle madrester og holde mundhygiejnen i orden.

- Hvis du har med demente at gøre, så kan de ikke altid forstå, at det er en nødvendighed, og at de ikke selv kan varetage det, siger Maiken Mølgaard, der er social- og sundhedsassistent på Plejecenter Hørgården i Aarhus.

Derfor er det vigtigt at lære nuværende og kommende plejepersonale, hvordan de kan hjælpe de ældre med at børste tænder. Det skal et nyt pilotprojekt fra Aarhus Social- og Sundhedsskole være med til.

- Det er faktisk et stort problem med den manglende mundhygiejne, så jeg synes, at det er rigtig godt gået af sundhedsskolen, at de går i gang med det her, siger rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF).

Du kan se mere om pilotprojektet i indslaget øverst i artiklen.