Systematisk salg af khat ved Bazar Vest

TV 2 I ØSTJYLLANDs skjulte optagelser afslører åbenlys handel med rusmidlet khat i en gyde ved Bazar Vest.

Adskillige mandage de sidste tre måneder har TV 2 | ØSTJYLLAND med skjult kamera optaget billeder af khatsalg i en gyde ved siden af Bazar Vest i det vestlige Århus.

Selvom salget foregår ganske åbenlyst, har politiet på intet tidspunkt grebet ind.

- Vi foretager løbende prioritering af vores ressourcer. I nogle perioder prioriterer vi khatsalg højere end i andre perioder. Det afhænger af, hvad der i øvrigt sker af kriminalitet, siger John Jacobsen, chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi.

Grænsepolitiet i Padborg kæmper med de store mængder khat der dagligt flyder ind over grænsen. Ifølge politiet kommer der dagligt et ton khat ind i Danmark. Stoffet kommer fra Nairobi i Kenya med fly til Amsterdam. I Holland er khat nemlig lovligt. Herfra bliver det smuglet til Danmark og fragtet via to ruter: Århusruten og Københavnerruten med en afstikker i Odense. En del af det euforiserende stof ender i Gellerup, hvor det hver mandag sælges i gyden ved Bazar Vest.

Den 6. marts nedsatte Østjyllands politi sammen med Århus Kommune en arbejdsgruppe, der skal stoppe problemerne med khat. Men indtil videre har arbejdet altså været forgæves.

- Hvornår udbyttet kan ses kan jeg ikke svare på, siger John Jacobsen.

Khat ødelagde mit liv

42-årige Keanadid Cumar Godan har boet i Danmark i 12 år, og har tygget khat siden han var barn. Efter han kom til Danmark fra Somalia er hans misbrug blevet forværret, og i dag kalder han sig for narkoman. Han bor nu på herberget Sundholm i København, konen er skredet og flyttet til Århus med deres fire børn. Han kunne ikke finde ud af at arbejde, fordi han tyggede stoffet hele aftenen og natten og sov om dagen.

- Jeg var ikke særlig god til at hjælpe til derhjemme. Jeg var heller ikke en god faderfigur. Meningen var, at jeg også skulle være fysisk til stede for at hjælp til men jeg svigtede min familie både som far og ægtemand, fortæller Cumar Godan.

- At købe khat koster 250 kroner pr gang, og hertil kommer 150 kroner til te, sukker, mælk. Det bliver i alt 400 kroner om dagen, indtil jeg havde brug alle mine penge.

Nu er Cumar Godan i behandling for sit khatmisbrug på herberget og har været stoffri i fire uger.