Syrien-kriger: - Jeg føler ikke, jeg har gjort noget forkert

Tommy Mørck har kæmpet mod Islamisk Stat i Syrien. Han har angiveligt ikke slået nogen ihjel, men nu risikerer han otte måneders fængsel her i Danmark

04:48

VIDEO: Skræmmende nok så vænner man sig til både morter-ild, snigskytter på lang afstand og selvmordsbomber, lyder det fra Tommy Mørck. Tv-indslaget og interviewet i denne video er fra 29. maj.

39-årige Tommy Mørck stod tirsdag for retten i Aarhus, hvor han var tiltalt for at opholde sig i konfliktområder i Syrien uden myndighedernes accept.

Der deltog han i kampe med den kurdiske milits, YPG, mod Islamisk Stat med henblik på at indtage byen Raqqa.

- Jeg blev træt af at sidde hjemme i Aarhus og se på de ting, der skete. Problemet var i Syrien, så løsningen måtte også være i Syrien, og så tog jeg afsted, siger Tommy Mørck til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Tommy risikerer fængsel for rejse til Syrien

Han er nu ramt af en lovstramning, som folketinget vedtog i sommeren 2016, der gør det strafbart netop at opholde sig i konfliktzoner uden tilladelse – en lov, som Tommy Mørck i dag i retten sagde, at han ikke kendte til. 

Føler ikke, han har gjort noget forkert

Anklageren kræver ubetinget fængsel i seks til otte måneder, mens forsvareren vil have frifindelse. 

Tommy Mørck var en del af den kurdiske folkemilits, YPG.

- Jeg føler ikke, jeg har gjort noget forkert. Jeg er tiltalt for at stå på et forbudt stykke jord. Det har intet med kampene at gøre. Jeg synes, det er absurd af den danske regering at gøre områder i andre lande ulovlige at opholde sig i, siger Tommy Mørck.

Han understreger dog, at han godt forstår politiet og retten, selvom han er uenig i loven.

Syrien-krigeren fortæller, at han ikke selv har slået nogen ihjel dernede. Han er derimod blevet skudt på mange gange. 

Læs også Anklager: Rejse til Syrien skal mindst give et halvt års fængsel

- Skræmmende nok så vænner man sig til det. Det er både morter-ild, snigskytter på lang afstand og selvmordsbomber. Det bliver hverdag, siger Tommy Mørck.

Der fældes dom i sagen mandag den 4. juni.

Du kan se hele interviewet med Tommy Mørck i videoen øverst i artiklen.