Sygeplejersker har for travlt

Arbejdstilsynet har udstedt seks påbud til Aarhus Universitetshospital

Sygeplejerskerne løber ofte meget stærkt, springer toiletbesøg over og spiser sen frokost, rapporterer Arbejdstilsynet.

Efter 15 målrettede besøg på Aarhus Universitetshospital har Arbejdstilsynet udstedt seks påbud, som handler om sygeplejerskernes arbejdsmiljø og især om arbejdsmængde og tidspres.

- Overordnet kommer Arbejdstilsynets påbud ikke bag på os. Det er kendte problemer, der handler om ressourcer og arbejdsmængde generelt. Men påbuddene kommer på et godt tidspunkt, hvor vi ved fælles indsats kan få løst problemerne, inden vi flytter sammen under fælles tag i Skejby, siger Charlotte Thaarup, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og næstformand i HovedMEDudvalget (HMU), i en pressemeddelelse.

Fem sengeafsnit på Aarhus Universitetshospital har modtaget påbud fra arbejdstilsynet på grund af sygeplejerskernes arbejdsmængde, tidspres og uklare krav i arbejdet. Påbuddene kommer som led i Arbejdstilsynets landsdækkende indsats i 2014 med fokus på sygeplejerskernes psykiske arbejdsmiljø.

Påbud skal udbedres hurtigt

Påbuddene fra Arbejdstilsynet betyder, at Aarhus Universitetshospital nu har fem til seks måneder til at finde en permanent løsning på problemerne.

- Vi ved godt, at arbejdsmiljøet er presset både på grund af komplekse forandringer, store flytninger og en stram økonomi. Vi kigger nu på, hvad vi kan og skal gøre for at få situationen vendt, siger centerchef Anette Schouv Kjeldsen, som er formand for hospitalets arbejdsmiljøudvalg.

Arbejdstilsynet rapporterer om, at sygeplejerskerne indimellem har problemer med at nå de mest basale opgaver inden for de givne rammer, og at de bevæger sig på kanten af deres kompetencer.

Direktør: Vi tager det meget alvorligt

- Det er påbud, som vi tager meget alvorligt. Der er tale om stikprøver, og de problemer, som Arbejdstilsynet beskriver, findes også på mange andre afsnit på Aarhus Universitetshospital. Derfor arbejder vi på forebyggende tiltag for hele hospitalet, siger hospitalsdirektør Gert Sørensen.

Også andre faggrupper på hospitalet melder om, at arbejdsmiljøet er under pres.

- Også blandt yngre læger kender og mærker vi arbejdspresset. Vi er presset på, hvad vi skal nå på en vagt, og flere kolleger kan ikke nå arbejdsopgaverne inden for den normerede arbejdstid og arbejder derfor over, fortæller afdelingslæge og formand for Yngre Læger på Aarhus Universitetshospital, Lasse Nørgaard.

Arbejdstilsynets 15 besøg på Aarhus Universitetshospital er gennemført i oktober og november 2014.

Ud over de afsnit, som har modtaget påbud, er der fire afsnit, som har modtaget vejledninger om psykisk arbejdsmiljø. Derudover er der fire afsnit, som har haft besøg af Arbejdstilsynet, uden at det har ført til reaktioner fra Arbejdstilsynet.

Vaccine

Vaccinationscentre i stress-test: 9200 midtjyder skal vaccineres i dag

Malou Kjeldsen Frisør Malou Hornslet

Dyreparker åbner ikke, selvom de må: Frisør undrer sig over genåbningsplan

piraten djurs sommerland

Disse østjyske kulturinstitutioner må åbne – men gør det ikke

20200204-233208-L-1920x899we

Kunder raser: Har ikke fået penge retur for aflyst koncert

lystrup spejdergruppe

play Slut med online-møder: Nu glæder de sig til sammenhold og lugten af røg

Lige nu
20200929-160321-l_68mb.jpg

liveblog COVID-19 LIVE: Eksperter kunne godt have regnet på åbning for ældre elever