Sygeplejerske: Regelbrud for at opfylde sidste ønske sker ofte

Man kan ikke lave love og regler for, hvordan man opfylder en døendes sidste ønske, siger oversygeplejerske

01:28

En smøg og et glas hvidvin.

Det var Carsten Hansens sidste ønske inden han stille sov ind på Aarhus Universitetshospital i fredags.

Og sådan blev det. Selv om det egentlig var imod reglerne.

Jeg ved, at der sidder rigtig mange sygeplejersker og andre fagpersoner rundt om i Danmark, der siger, at de omgår også reglerne.

Annette Jensen, oversygeplejerske

Men det sker faktisk oftere, end man tror, at reglerne bliver brudt for at opfylde en døende patients sidste ønske.

- Jeg ved, at der sidder rigtig mange sygeplejersker og andre fagpersoner rundt om i Danmark, der siger, at de omgår også reglerne. Der bliver ikke talt så meget om, at sygeplejen også kan se det hele menneske, familien og behovet. Det kan man ikke lave love, regler og rammer for, siger Annette Jensen, der er oversygeplejerske på Aarhus Universitetshospital.

Men selv om man ligger for døden, er det ikke uden begrænsninger, at man får sin sidste vilje.

Læs også Rikke gav Carsten den sidste smøg: Så må regler være regler

- Vi må for alt i verden ikke sætte det sikkerhedsmæssige over styr. Hverken for patienten, andre patienter eller dem, der arbejder her, siger Annette Jensen.

Reglerne kan ellers være strikse. Ifølge Annette Jensen er det sygeplejerskerne, der igennem deres personlige kendskab til patienten bør vurdere, hvordan man bedst muligt opfylder patientens sidste ønske.

Læs også Fredag døde Carsten: Sådan opfyldte sygehus hans sidste ønske

- I det relationelle ligger der nogle ting, som man ikke kan lave regler for. Det kommer med uddannelse og den erfaring, man får gennem livet som sygeplejerske i arbejdet med mennesker. Vi vil alle sammen gerne mødes som det menneske, vi er. Det er det, det handler om, siger Annette Jensen.

I videoen øverst i artiklen kan du se oversygeplejerske fra Aarhus Universitetshospital Annette Jensen fortælle, hvordan reglerne ofte bliver brudt for at opfylde en døende patients sidste ønske.