Sygehus er paradis for kunsttyve

På Århus Sygehus, Tage Hansens gade hænger kunstværker for millioner, som ikke er sikrede

Genrefoto.

Der hænger malerier for flere millioner kroner på Århus Sygehus Tage Hansens vej, det tidligere Amtssygehuset, men sikkerheden er kritisabel, siger en galleriejer til Urban.

Det drejer sig blandt andet om et stort maleri af den dansk-israelske kunster Tal R, der har fået sit internationale gennembrud de seneste år.

Hans malerier nærmer sig millionklassen, når der er hammerslag i de store auktionshuse i London og New York.

- Her kan du uden at løbe en reel risiko gå direkte ind og fjerne maleriet. Det er jo bare skruet fast til væggen,«konstaterer Christian Chappelle, der driver gallerierne 'Mogadishni' i København og Århus.

Kunstudvalget med den nu pensionerede overlæge Ib Hessov i spidsen har siden 1985 offensivt købt kunst til glæde for personale og patienter.

Ud over Tal R finder man også værdifulde malerier af Claus Carstensen og John Kørner. Af Sidstnævnte er der en unik serie på otte større malerier. Samlet vil de kunne indbringe i underkanten af en mio. kr., vurderer Chapelle

Ikke svære at pille ned

Men ligesom al andet kunst i trappeopgange og de delvis affolkede sygehusgange er de værdifulde streger blot et par skruetrækker-drej væk fra at kunne pilles ned fra væggen.

Der er mange muligheder for at sikre kunstværkerne, mener Chapelle.

- man kan sikre dem bedre på bagsiden, så det ikke er muligt bare at brække dem fri. Eller installere en alarm, der går af, hvis maleriet fjernes fra monteringsbeslaget. Endelig er der jo også videoovervågning, så man har mulighed for at identificere de folk, der prøver at fjerne maleriet, siger han.

Så sent som i sidste uge blev der på Sygehus Vendsyssel i Hjørring stjålet et stort Poul Anker Bech-maleri til en værdi af omkring 100.000 kr.

Risikoen er minimal

Men Ib Hessov, der nu fungerer som konsulent for kunstudvalget på Amtssygehuset, betragter risikoen for tyveri som minimal.

- Man kan jo altid diskutere, om vores værker er forsvarligt sikret. Nu har vi haft god kunst på væggene i 20 år, og der er kun blevet stjålet to billeder, hvoraf det ene var værdifuldt. Så risikoen for tyveri, vurderer jeg til at være nærmest ikke-eksisterende,« siger han.

Ib Hessov hæfter sig også ved, at en tyv vil have svært ved at afsætte kunstværkerne.

- Det er kunst, der er kendt, og dermed kan man hurtigt få det efterlyst og sendt en advarsel ud til gallerier og auktionshuse. Det er nok derfor, man godt tør hænge god kunst op i det offentlige rum, siger Ib Hessov.