Sure smileys i bazaren: Opbevarede fødevarer på toilet

Flere restauranter i Bazar Vest i det vestlige Aarhus har gennem den seneste tid fået hård kritik fra Fødevarestyrelsen

Ikke alle virksomheder i Bazar Vest i Aarhus har styr på hygiejnen og håndteringen af fødevarer.

I januar var flere myndigheder på stor aktion i bazaren.

Bazar Vest ligger i Brabrand i den vestlige del af Aarhus.

1 af 3

I slutningen af januar holdt flere myndigheder en storstilet aktion rettet mod Bazar Vest i Aarhus. Især Fødevarestyrelsen fandt mange syndere, der ikke overholdt loven. Siden har man været på flere opfølgende besøg, og det er ikke alle, der har fået styr på især hygiejnen.

Caféen Kaffe Nur har eksempelvis to gange fået bøder på 5000 kr. og sure smileys, fordi stedet opbevarer fødevarer på et toilet.

I køkkenskabet under vasken ses store plamager af mug og skimmel på bagvæggen.

Fødevarestyrelsen

- Fødevarer i form af diverse drikkevarer står opstablet ved siden af og oven på toilettet og håndvasken. Desuden opbevares potter og pander i lokalet sammen med rengøringsudstyr, sække med tomme flasker og dåser samt brugt papemballage, lyder det i Fødevarestyrelsens kontrolrapport.

Caféens ejer oplyser, at der er tale om et tidligere personaletoilet, men da der stadig er monteret toilet og håndvask i lokalet, må det ikke bruges til opbevaring af fødevarer, slår Fødevarestyrelsen fast.

Tre sure smileys i træk

I februar fik Kaffe Nur første gang besked på at få fjernet toilettet og håndvasken, men ved det seneste besked i slutningen af april var det ikke ordnet.

En anden restaurant i bazaren - East African Restaurant – har ligeledes en skidt statistik hos Fødevarestyrelsen. Ved de tre seneste kontroller er det blevet til sure smileys.

00:52

VIDEO: Sådan her så det ud i januar ved den store aktion mod bazaren. Funktionsleder i SKAT, Jim Sørensen, fortæller mere om formålet med indsatsen.

Luk video

Udover at der på trods af flere henstillinger fra styrelsens medarbejdere ikke er blevet etableret det lovpligtige antal håndvaske i køkkenet, kniber det også med rengøringen.

- Alle overflader på køkkeninventaret er fedtede. Ren service og beskidt opvask står blandet mellem hinanden på køkkenbordet. Krydderibøtter, gryder og køkkenredskaber er ligeledes belagt med et fedtet lag og er klistrede, lyder det i Fødevarestyrelsens rapport.

Store plamager af mug og skimmel

- Under komfuret ligger en gammel stegepande samt affald, skidt og snavs. I hjørnet ved bagudgangen ligger cigaretskodder på gulvet ved siden af en spand med beskidt gulvvaskevand. I køkkenskabet under vasken ses store plamager af mug og skimmel på bagvæggen, står der videre.

East African Restaurant lovede at få forholdene bragt i orden inden næste besøg.

Læs også Bazar-ejer om kæmpe aktion: - Det er at skyde med store kanoner

Også flere lappeløsninger i køkkenet blev kritiseret. I alt fik restauranten 10.000 kr. i bøde og kan se frem til et nyt besøg inden længe.

Ved den store aktion i januar gav Fødevarestyrelsens rejsehold sanktioner til 15 ud 16 udvalgte virksomheder, som ikke overholdt fødevaremyndighedernes regler.

Overrasket over problemernes omfang

- Vi havde koncentreret os om 16 udvalgte virksomheder, hvor vi havde mistanke om, at der kunne være noget. Jeg er overrasket over, at det var 15 ud af 16, der er problemer ved. Normalt, når vi har landsækkende kontroller er det én ud af seks virksomheder, der får en sanktion, fortalte Michael Rosenmark, der er leder af Fødevarerejseholdet, dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Foruden Fødevarestyrelsen var Skat, Arbejdstilsynet og politiet en del af aktionen.

Bazar Vest

Bazar Vest der åbnede i 1996, er nordens største bazar, med 110 butikker på 18.000 m², beliggende på Edwin Rahrs Vej i Brabrand, en bydel i Aarhus.

Bazar Vest ligger i nærheden af Gellerupparken og er et tiltag fra byggeselskab Olav de Linde for at styrke erhvervsudviklingen, specielt blandt de mange indvandrere. Den muslimske friskole, Lykkeskolen, er nabo.

Arbejdstilsynet udstedte i alt 15 påbud, politiet anholdt to personer for overtrædelse af udlændingeloven og Skat fandt to uregistrerede virksomhed.

- Vi spørger blandt andet ind til ansættelsesforhold og bogføring. Samlet set viser vores kontroller, at der er problemer i omkring halvdelen af de virksomheder, som Skat havde udvalgt til kontrol, forklarede Jim Sørensen, der er fagdirektør i Skat, i januar til TV2 ØSTJYLLAND.