Supersygehus indviet - tegnet i Aarhus

Arkitektfirmaerne AART architects og Arkitema Architects fra Aarhus står bag designet af nyt sygehus i Oslo til 6 mia. norske kr.

1 af 3

De aarhusianske arkitektfirmaer AART architects og Arkitema Architects har været med til at udvikle et stort, nyt supersygehus i den norske hovedstad, Oslo.

Sykehuset Østfold Kalnes ligger i Sarpsborg syd for Oslo og blev indviet i går, mandag. Det har kostet 6 mia. norske kr. at opføre og er bygget efter en avanceret, digital 3D-model, som alle parter af byggeriet har haft at arbejde ud fra. Ifølge AART architects sætter modellen nye standarder for fremtidens sygehuse ud fra tanken om at reducere indlæggelsestiden og optimere læger og sygeplejerskers arbejdsgange.

- 3D-modellen har været et suverænt værktøj til at skabe et både effektivt og helende behandlingsmiljø. Med modellen har vi indfriet visionen om at give alle patienter enestuer med udsigt til de grønne omgivelser, samtidig med at den har givet os mulighed for at optimere logistikken i tæt dialog med sygehusets medarbejdere, fortæller Anders Strange, CCO og partner i AART architects i en pressemeddelelse.

Mest komplekse, digitale projekt i Skandinavien

Supersygehuset samler fire tidligere sygehuse under ét tag og er dermed et af de største byggeprojekter i Norge med dets 89.000 kvadratmeter. Og 3D-modellen har som noget nyt kunne forene alle faser af projektet - fra skitsering til drift af byggeriet.

- Sykehuset Østfold Kalnes er det første så omfattende og komplekst digitale projekt af sin art i Skandinavien. Vi oplevede, at vores brugerprocesser tog et kvantespring, da modellen blev aktiveret. Nu kunne den enkelte medarbejder se netop de rum, som vedkommende skulle arbejde i - og samtidig være med til at påvirke den mest optimale udformning af rummene, siger Wilhelm Berner-Nielsen, partner i Arkitema Architects i pressemeddelelsen.

Der er tilsyneladende en særlig interesse for aarhusiansk arkitektur i Norge. Tidligere i dag kunne TV 2 | ØSTJYLLAND fortælle, at Schmidt Hammer Lassen Architects har vundet konkurrencen om at designe en hel bydel i Oslo.