Succes med ny behandling

Aarhus Universitetshospital har succes med hjerte-lunge-maskine

Aarhus Universitetshospital har siden 2011 brugt en ny form for behandling til patienter, der bliver indlagt med hjertestop, og hospitalet har gode erfaringer med at genoplive ellers dødsdømte patienter ved hjælp af en særlig hjerte-lunge-maskine.

Behandlingen hedder ECMO (extracorporeal membrane oxygenation), og det er en hjerte-lunge-maskine, som kan overtage hjertets og lungernes funktion, mens organerne kommer sig.

- Vi er begyndt at få en lille gruppe hjertestop-patienter, som bliver bragt hurtigt på hospitalet, og som på trods af effektiv hjerte-lunge-redning ikke har fået gang i hjertet. Hvis vi kan vinde tid, vil nogle af disse patienter kunne reddes til et godt liv, siger overlæge Jakob Gjedsted fra Aarhus Universitetshospital.

Han fortsætter:

- Hjertemusklen kan være så medtaget af for eksempel en blodprop, hjertestoppet, hjerte-lunge-redning og medicin, at den måske har behov for to til tre dage til at komme sig så meget, at den igen kan overtage cirkulationen af blod. Den tid kan vi 'købe' med ECMO-behandling.

Inden 2011 har hjerte-lunge-maskinen udelukkende været brugt til patienter, der i forvejen var indlagt på hospitalet og for eksempel fik hjerte stop i forbindelse med en operation, men nu lægerne succes med at benytte behandlingen på patienter, der bliver bragt til hospitalet med hjertestop.

Siden 2011 har Aarhus Universitetshospital behandlet 13 patienter, som blev indlagt efter hjertestop, uden at hjertet var kommet i gang, med ECMO. 5 af patienterne overlevede, og 4 patienter kom sig så godt, at de var i stand til at genoptage deres arbejde.

I Nyhederne søndag aften klokken 19.30 på TV 2 | ØSTJYLLAND kan du gøre mere om behandlingen, og du kan møde Jan Friis, hvis liv blev reddet af denne behandling, selvom han var teknisk død ved ankomsten til hospitalet.