Studerende med skarp kritik: Universitet udøver censur

En studenterforening vil holde et foredrag med en kontroversiel forsker, men Aarhus Universitet har brugt halvanden måned på at give dem lov

Mænd er mere intelligente end kvinder, og indvandreres lave IQ vil have en negativ påvirkning på det danske samfund.

Sådan lyder to af de teorier, som udviklingspsykolog Helmuth Nyborg er kommet frem til i sin forskning.

Hans forskning har over årene skabt masser af kritik, og nu er den igen genstand for ballade.

Studenterforeningen Konservative Studenter ved Aarhus Universitet vil gerne holde et foredrag med Helmuth Nyborg, men arrangementet er endnu ikke faldet på plads. Universitetet har indtil videre brugt halvanden måned på at finde et lokale til dem.

quote Universitetet har i næsten al den tid, jeg har arbejdet, modarbejdet mig på alle mulige måder.

Helmuth Nyborg, forsker

I en mail skriver Aarhus Universitet til de studerende, at grunden er, at oplægsholderen er kontroversiel.

- Det er en form for censur eller sindelagskontrol, siger formand for Konservative Studenter Kim Risbjerg til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge ham tager det normalt kun 14 dage at booke et lokale. 

Helmuth Nyborg er to gange blevet anklaget for at lave dårlig forskning.
Helmuth Nyborg er to gange blevet anklaget for at lave dårlig forskning. Foto: Erik Refner - Ritzau Scanpix

- Jeg kunne forstå, hvis det var en privat virksomhed, der ikke ville have ham på besøg. Men et universitet, der er fuldt finansieret af staten, bør værne om ytringsfriheden, tilføjer han.

Er ikke overrasket

Helmuth Nyborg har i 39 år arbejdet på Aarhus Universitet, og ifølge ham selv har han næsten lige så længe været til debat.

- Universitetet har i næsten al den tid, jeg har arbejdet, modarbejdet mig på alle mulige måder, siger han.

Aarhus Universitet har to gange anklaget ham for uredelighed, det vil sige dårlig forskning Begge gange er han blevet frifundet.

Helmuth Nyborg mener, at der er tale om akademisk korruption, når Aarhus Universitet forhaler studenterforeningens ønske om at lade ham holde oplæg.

- Det skal universitetet ikke blande sig i. Det er et frit land, vi lever i. Et moderne universitet skal gøre sig ved, at der er fri forskning for alle, og der er ingen, der skal være smagsdommere. Og det er der i den grad for tiden. Der er en politisk korrekthed, der er skadelig for forskningens frie udvikling, siger professor Helmuth Nyborg.

"Vi kan tænke kritisk"

Flere af de studerende på universitetet undrer sig over universitetets behandling af sagen.

De mener, at de bliver uddannet i at tænke kritisk og vil gerne høre et foredrag med Helmuth Nyborg.

Kim Risbjerg er formand for Konservative Studenter.
Kim Risbjerg er formand for Konservative Studenter.

- Vi lærer på universitetet at tage stilling og være kritisk over for alle de informationer, vi får. Jeg synes, at det vil være spændende og høre noget, man ikke hører hver dag - noget som går lidt imod det, siger Nadia Lundgaard Nielsen, der læser psykologi på Aarhus Universitet.

- Jeg synes måske, at det virker lidt suspekt, at universitetet prøver at kontrollere, hvad folk må høre. Jeg synes, at folk skal have lov at lave deres egen mening ud fra det, de hører, siger Martin Knudsen, der studerer fysik på Aarhus Universitet.

Universitet erkender fejl

Aarhus Universitet siger, at der er sket en kommunikationsfejl.

Universitetet har efter TV2 ØSTJYLLANDs henvendelse kontaktet Konservative Studenter og tildelt dem et lokale til deres foredrag.

- Vi bliver opmærksomme på, at der er sket en kommunikationsfejl. Det kan vi kun beklage, og det har vi nu rettet op på. Konservative Studenter er meget velkomne til at lave et foredrag med Helmuth Nyborg, siger Anders Correll, der er pressechef på Aarhus Universitet.

VIDEO: Her sætter Helmuth Nyborg ord på sit forhold til Aarhus Universitet.

Han tilføjer desuden, at universitetet ikke mener, at Helmuth Nyborg er for kontroversiel til at holde foredrag.

- Vi har rigtig mange forskere og foredragsholdere på Aarhus Universitet, der skiller vandene. Jeg må klart afvise, at det her har noget med Helmuth Nyborgs person at gøre. Det har noget at gøre med en fejl i vores kommunikationssystem, siger Anders Correll.