Strøgets stressede træer må lade livet

Dagene er talte for Strøgets træer. De gamle kæmper afløses af formklippede lindetræer

De sidste af Strøgets træer må lade livet de kommende par måneder. I stedet plantes formklippede lindetræer.

Siden begyndelsen af 1970erne har de stået der, men snart er det slut.

De gamle træer på Søndergade i Aarhus må lade livet til fordel for formklippede lindetræer. Udskiftningen sker i løbet af de kommende par måneder, så de nye træer er klar, når Aarhus næste år overtager titlen som Europæisk Kulturhovedstad.  

Afdelingschef Kim Gulvad Svendsen fra Aarhus Kommune forklarer, at de nye træer plantes i de huller, hvor de nuværende står. De nye træer er allerede velvoksne - de måler i omegnen af fem meter, når de plantes på Strøget.

De gamle træer har stået model til meget, og det er årsagen til, at deres tid snart er forbi. Kim Gulvad Svendsen fortæller, at træerne lever et stresset liv uden optimale vækstvilkår, fordi de er plantet på et tidspunkt, hvor det var umuligt at forudse nutidens belastning på deres rodnet. Flere af træerne har allerede givet op.

- Vi ved, at det er et ømtåleligt emne for mange, når vi fælder træer, men vi er nødt til at tænke langsigtet, siger Kim Gulvad Svendsen og tilføjer: 

- Det er både ud fra en faglig og helhedsmæssig betragtning det rigtige tidspunkt at plante nye træer, så vi får en smuk og harmonisk midtby med træer, der vil trives under forholdene på Strøget, siger han.

Læs også Lad træerne stå!

De nye træer på Strøget kommer til at følge samme æstetiske udtryk som de træer, der inden for de senere år er plantet på Ryesgade og på Bispetorvet. På den måde kommer midtbyen til at fremstå mere sammenhængende.

Strøgforeningen, der organiserer Strøgets butikker, jubler over udsigten til nye træer. Foreningen har selv sponsoreret to af de nye træer.

- Vi tror, at de nye træer kommer til at skabe større ensartethed i midtbyen og give en bedre sammenhængskraft mellem nogle af de mest besøgte gågader. Vi forventer en stor stigning i antallet af besøgende, når vi bliver Europæisk Kulturhovedstad næste år, og de nye træer vil få vores by til at fremstå fra sin bedste side, siger formand Lars Svendsen i en pressemeddelelse.

Det er ikke kun træerne, der udskiftes. En række af Strøgets bænke er så slidte, at de også erstattes. Det samlede projekt med træer og bænke koster cirka 500.000 kroner.