Strejke rammer nybagte mødre: Mie må danne sin egen mødregruppe

Mie Grøn Borup fra Åbyhøj ved Aarhus er derfor nu selv gået i gang med at danne en mødregruppe. Hun frygter dog, at nogle sårbare mødre bliver tabt.

Lige nu florerer der flere opslag på de sociale medier, hvor nybagte mødre i og omkring Aarhus forsøger at danne deres egne mødregrupper.

- Det er en sårbar tid som nybagt mor, så det er fedt at have ligesindede at være sammen med, som man kan dele de spørgsmål og stunder, der opstår, med, forklarer Mie Grøn Borup fra Åbyhøj. Hun er en af dem, som har lavet et opslag på Facebook, hvor hun efterlyser andre nybagte mødre som hende selv. 

Årsagen til opslagene er, at barselbesøgene siden den 19. juni, hvor sygeplejestrejken brød ud, har været kraftigt nedjusteret, og det går udover dannelsen af mødregrupper. 

- Første barselsbesøg bliver fastholdt. Andet besøg, hvor man plejer at sammensætte mødregrupper er en del af konflikten, og er lige nu midlertidigt afskaffet, indtil strejken er ovre, fortæller kommunikationskonsulent hos Børn og Unge i Aarhus Kommune, Trine Krabbe, til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Jeg blev helt vildt ked af det

Mie Grøn Borup, der for fire uge siden fødte sit tredje barn, fik beskeden dagen efter fødslen og blev meget ærgerlig. 

- Jeg blev helt vildt ked af det, fordi det er noget af det, jeg havde glædet mig til ved at få et barn igen. Dét at få et fællesskab og lære nogle at kende i nærområdet, siger hun. 

Mie Grøn Borup fra Åbyhøj har nu tre børn. En dreng på fem år, en pige på tre og en nyfødt dreng på fire uger. Da hun fik de første to, gik hun i mødregruppe, hvilket hun var rigtig glad for. Foto: Privat
Mie Grøn Borup fra Åbyhøj har nu tre børn. En dreng på fem år, en pige på tre og en nyfødt dreng på fire uger. Da hun fik de første to, gik hun i mødregruppe, hvilket hun var rigtig glad for. Foto: Privat

For hende er mødregruppen nemlig et frirum, hvor det er lovligt at tale om lort, gylp, søvnløse nætter, parforholdet og andre usikkerheder i forbindelse med barnet uafbrudt i flere timer. 

- De første to gange med mine foregående børn, der har jeg været så glad for at være en del af en mødregruppe, fordi det er rart at have nogen at spare og snakke med, som har det på samme måde. Især første gang, hvor man virkelig var usikker og havde en masse bekymringer, forklarer hun.

Stor interesse for mødregrupper

Derfor lod hun heller ikke beskeden fra sundhedsplejersken stoppe hende, men gik i stedet på Facebook, hvor hun i den lokale bygruppe efterlyste andre nybagte mødre, som kunne tænke sig at være en del af en mødregruppe. 

quote Nu har jeg været hjemme i tre måneder, inden jeg fødte, så man har bare brug for at møde andre mennesker.

Mie Grøn Borup, nybagt mor, Åbyhøj

På kort tid blev hun overvældet af beskeder fra kvinder, som gerne ville i en gruppe. 

- Det er et lidt større puslespil, end jeg havde regnet med, for jeg tænkte, at der nok bare var et par stykker, som ville være med, men nu kan jeg se, der er cirka 15, så vi skal finde ud af, hvordan vi inddeler os. Om de for eksempel skal fordeles efter, hvor de bor eller førstegangsfødende skal være sammen, siger hun. 

Prøver selv at organisere grupperne 

Hun har derfor nu oprettet en Facebookgruppe, som kvinderne er blevet medlem af, hvor hun prøver at organisere det. 

Også selvom det fra Aarhus Kommune lyder, at der muligvis bliver dannet mødregrupper på bagkant: 

- Jeg er ikke helt sikker, men jeg kunne ikke forestille mig andet, end at de vil blive tilbudt det efterfølgende, lyder det fra Trine Krabbe fra Aarhus Kommune. 

Aarhus Kommune siger, at der måske bliver lavet grupper, når strejken er ovre. Hvorfor ikke bare vente? 

- Man kan sagtens vente, men det er rart i staren at komme ud. Nu har jeg været hjemme i tre måneder, inden jeg fødte, så man har bare brug for at møde andre mennesker, forklarer hun og tilføjer: 

- Hvis der bliver dannet grupper efterfølgende, vil jeg også gerne være med i den, der bliver dannet, så man har to og måske skal mødes med nogle to gange om ugen. Så får man bare flere bekendtskaber i nærområdet. Så jeg mister ikke noget ved at starte det op nu, siger hun. 

Fortsat uvist, hvornår strejken slutter  

Sygeplejestrejken er af flere omgange blevet udvidet og forlænget, og derfor ved man heller ikke på nuværende tidspunkt, hvornår den præcist ender. 

Derfor synes Mie Grøn Borup, det er et farligt sted, man har valgt at skære.

- Jeg synes, det er skide ærgerligt, og jeg tænker, at man kommer til at have nogle sårbare mødre på den anden side, som ikke er blevet hjulpet og har haft nogle og snakke om de usikkerheder, der er i starten, afslutter hun.