Støvsugerne skal frem igen

Aarhus Kommune må ikke generelt forringe rengøring

I Aarhus skal hjemmehjælperne igen til at finde støvsugerne frem, når de er ude hos kommunens ældre.

Det var nemlig i strid med loven, at kommunen tog støvsugningen fra flere hundrede hjemmehjælpsmodtagere, fastslår Statsforvaltningen.

I 2012 valgte kommunen at droppe støvsugning som en del af hjemmehjælpen hos en gruppe ældre. Men det fik Ældre Sagen op på dupperne, og man klagede over fremgangsmåden.

Og nu er det slået fast, at der altid skal en konkret vurdering til i hvert enkelt tilfælde, hvis kommunen overveje at fjerne støvsugningen.

- Når man har en "længst muligt i eget hjem"-politik i Danmark, så er det stadig en kerneydelse fra kommunen, at man kan få gjort rent, hvis man ikke kan selv, siger Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen i en kommentar til sagen.

Lektor: Kan ikke sløjfe støvsugning
Ifølge Ældre Sagen var kommunen af flere juridiske eksperter advaret om, at den var på afveje.

Lektor i socialret John Klausen, Aalborg Universitet, har sagt, at en kommune ikke kan sløjfe støvsugning og bare tvinge de ældre til at købe en robotstøvsuger.

Bjarne Hastrup mener, at afgørelsen er et kraftigt signal til andre kommuner, der måske også går i sparetanker.

Kun hjemmehjælp hver tredje uge
Inden årsskiftet fik omkring 7500 mennesker hjemmehjælp - herunder støvsugning - i Aarhus Kommune. I de seneste tre måneder har kommunen løbende frataget støvsugningen hos flere hundrede ældre.

Aarhus Kommune har også beskåret hjemmehjælpen, så den kun kommer hver tredje uge i stedet for hver anden uge. Også her skal kommunen altid lave en konkret individuel vurdering.

- Ældre skal selvfølgelig have en konkret begrundelse fra kommunen, hvis hjemmehjælperen pludselig kun kommer hver tredje uge. Men man bare kan skære i hjemmehjælpen, som man lyster, siger Bjarne Hastrup.