Stort område i Aarhus midtby risikerer at blive nedlukket

Et sogn i Aarhus midtby risikerer nu at blive lukket ned på grund af den stigende smitte.

Lige nu buldrer smitten opad i Aarhus Kommune, og hvis det fortsætter, kan det få stor betydning for aarhusianerne i midtbyen. 

Vor Frue Sogn, der ligger helt centralt i midtbyen, risikerer nemlig at blive tvangslukket, hvis smittetallene stiger yderligere. 

Lige nu har sognet 81 nysmittede den seneste uge, hvilket giver en positivprocent på 3,3 og et incidenstal på 463. Dermed opfylder sognet to ud af tre kriterier for at blive nedlukket. Det sker, hvis incidenstallet stiger til 600. 

Sådan bliver et sogn automatisk lukket ned

Kan lukke Aros og Musikhuset 

En nedlukning vil som udgangspunkt betyde, at alle grundskoler, SFO'er og klubber samt kulturinstitutioner skal lukke. Det vil blandt andet berøre kultursteder som Aros og Musikhuset i Vor Frue Sogn. 

Lise Uhre Pless, der er forvaltningschef og chef for krisestaben i Aarhus Kommune, fortæller dog, at man allerede nu er i gang med at forberede dispensationsansøgninger for kulturinstitutioner som eksempelvis Aros og Musikhuset. 

De skal indsendes, hvis en nedlukning af sognet skulle blive en realitet, og så skal Styrelsen for Patientsikkerhed vurdere dem. 

Disse institutioner og tilbud vil som udgangspunkt blive berørt

- Helt overvejende er det unge mennesker mellem 20 og 29 år, som er smittede – også i Vor Frue Sogn. Men de her kulturinstitutioner har et meget bredere publikum. 

- Så det er vi i gang med at kigge på nu, siger hun. 

Lise Uhre Pless.
Lise Uhre Pless.


Rammer ikke restaurationer og butikker mm. 

Vor Frue Sogn dækker desuden halvdelen af Åboulevarden. Det vil for eksempel sige, at Cafe Viggo ligger i sognet, mens Bodegaen ligger udenfor. 

Her kommer der dog ikke til at være lokale nedlukninger, fortæller Lise Uhre Pless.

- Det indbefatter ikke restaurationer og butikker og så videre. De er ikke en del af den automatiske nedlukning, forklarer hun. 

Vor Frue Sogn dækker en stor del af Aarhus Midtby. Foto: Sogn.dk
Vor Frue Sogn dækker en stor del af Aarhus Midtby. Foto: Sogn.dk

Om en nedlukning af sognet i dag bliver en realitet, ved vi klokken 14.00, når Statens Serum Institut kommer med de nyeste smittetal. 

Dispensationsansøgninger kan først indsendes, når nedlukningen er en realitet. Derfor kan institutionerne og tilbuddene risikere at blive nedlukket kortvarigt, selvom Styrelsen for Patientsikkerhed ender med at give dispensation til, at de kan holde åbent. 

- Vores håb er, at de får kigget på dem samme dag, som vi sender dem afsted, så vi ikke skal lukke en institution ned, når man alligevel får dispensationen, siger Lise Uhre Pless.