Stor ulovlig cigaretfabrik afsløret

Seks personer er tirsdag formiddag blevet anholdt i en stor, koordineret aktion, hvor der blev slået til på flere adresser i Midt- og Østjylland.

Seks personer er tirsdag blevet anholdt efter en storstilet aktion i Midt- og Østjylland.

I alt er anholdelses- og ransagningsaktionen foretaget på 16 forskellige adresser.

Det kommer på baggrund af en efterforskning, der har stået på siden midt 2021, fortæller ledende politiinspektør Michael Kjeldgaard under et pressemøde, hvor TV2 ØSTJYLLAND var til stede.

quote Det er stort. Jeg kan også sige allerede her, at der ligger sigtelser bag det her.

Michael Kjeldgaard, ledende politiinspektør, NSK

- Vi har over en længere periode været i gang med en fremadrettet efterforskning, hvor vi har efterforsket denne gruppe personer, set hvilket netværk, de har opbygget og hvordan de har gebærdet sig i forhold til de kriminelle handlinger, de har begået, siger han og fortsætter:

- På bagsiden forestår der stadig en lang efterforskning, hvor vi skal have alle de ting, vi i dag har beslaglagt, ind i sagen, så der vil være en samlet sag, der forhåbentligt kan føre til domfældelse på et senere tidspunkt.

Efterforskningen har stået på siden midten af 2021.
Efterforskningen har stået på siden midten af 2021.

Der vil ifølge politiinspektøren på baggrund af en omfattende produktion og distribution af illegale cigaretter, blive rejst sigtelse for afgiftsunddragelse på mindst 150 millioner kroner.

25 millioner beslaglagte cigaretter

Fem af de anholdte er danske mænd i alderen 42 til 57 år. Den sidste anholdte er en 46-årig dansk kvinde. Alle betragtes af politiet som bagmænd, som har relation til det kriminelle miljø i Aarhus.

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har som led i den målrettede bekæmpelse af organiseret og grænseoverskridende kriminalitet tirsdag formiddag i samarbejde med Midt– og Vestjyllands Politi, Østjyllands Politi, Skattestyrelsen og Toldstyrelsen gennemført en større anholdelses- og ransagningsaktion på 16 forskellige adresser i Midtjylland og Østjylland.

quote Det går ud over de virksomheder, der legalt distribuerer cigaretter, og som betaler hvert sit til samfundet.

Michael Kjeldgaard, ledende politiinspektør, NSK

I forbindelse med ransagningerne blev der beslaglagt i omegnen af 25 millioner illegale cigaretter samt cirka 13 tons forarbejdet tobak, svarende til produktion af yderligere cirka 13 millioner cigaretter.

På landejendommen i Aulum var der en omfattende mængde professionelt cigaretproduktionsudstyr, som blev beslaglagt.

Cigaretterne er efterfølgende blevet videredistribueret til en større kundekreds via bagmænd, der har opereret fra adresser i Aarhus-området

På en nedlagt landbrugsejendom i Aulum blev der fundet en omfattende mængde professionelt cigaretudstyr.
På en nedlagt landbrugsejendom i Aulum blev der fundet en omfattende mængde professionelt cigaretudstyr.

Under pressemødet tirsdag eftermiddag udtaler ledende politiinspektør Michael Kjeldgaard, at denne sag ikke er helt almindelig. 

- Det er stort. Jeg kan også sige allerede her, at der ligger sigtelser bag det her, da vi har efterforsket sagen over en længere periode, der vil få det her tal til at blive endnu højere. Men det er i hvert fald hvad vi har på dagen i dag, siger han.

Den ledende politiinspektør udtaler uddybende, at cigaretter er belagt med ret høje punktafgifter, og at der derfor er en høj interesse for at producere varen til salg. 

- Det går ud over de virksomheder, der legalt distribuerer cigaretter, og som betaler hvert sit til samfundet. Og det går også ud over samfundet, fordi de her betydelige afgifter, varerne er pålagt, går vi som samfund glip af. 

Hverken rockere eller bander

Den ledende politiinspektør Michael Kjeldgaard understreger dog, at der ikke er tale om, at de sigtede hører under nogen særlig form for gruppering.

- Det er ikke rockere eller bander, men en almindelig organiseret kriminel gruppe.

Fem af de seks anholdte vil onsdag kl. 09.30 blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus sigtet for overtrædelse af straffelovens § 289, stk. 1.

Hvad er straffelovens § 289, stk. 1?

Med fængsel indtil 8 år straffes den, som for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding gør sig skyldig i overtrædelse af særligt grov karakter af skatte-, told-, afgifts- eller tilskudslovgivningen eller af § 289 a.

Kilde: Danske Love