Stor succes med genbrugsmad i Aarhus

I maj åbnede madspildsbutikken Wefood i Aarhus. Siden åbningen har aarhusianerne reddet over 45 tons mad fra skraldespanden.

01:27

VIDEO: Wefood sælger overskudsvarer, der ellers er blevet kasseret af supermarkeder. Video: Mikkel Østergaard

Det går strygende for Folkekirkens Nødhjælps projekt med at sælge overskudsmad. På bare et år har Wefood-butikkerne på Nørrebro, Amager og i Aarhus mere end fordoblet deres omsætning.

I maj åbnede den tredje butik i kæden i Aarhus, og det er især den, der er medvirkende til det flotte resultat.

Det er bare godt – I er gode, I jyder!

Jan-Martin Mikkelsen, Wefood-ansvarlig i Folkekirkens Nødhjælp

- Det overraskede os lidt, at den allerede er blevet så stor. Den har præsteret lige fra første dag, vi åbnede, men den ligger også i et godt område og i en by, hvor mange har en fornuftig holdning til problematikken med madspild, siger Wefood-ansvarlig i Folkekirkens Nødhjælp Jan-Martin Mikkelsen.

GRAFIK: Her kan man se væksten i Wefood. Foto: Folkekirkens Nødhjælp

Wefood-butikkerne sælger overskudsvarer, der ellers var blevet kasseret af supermarkeder på grund af eksempelvis beskadiget emballage eller overskredet salgsdato. I Aarhus er det især Salling Group, der leverer varer til butikken. Det store salg i Aarhus-butikken har ifølge Folkekirkens Nødhjælp reddet over 45 tons mad fra skraldespanden.

- Det er bare godt – I er gode, I jyder! Det kan være, vi skal have nogle flere jyske frivillige til hovedstaden, griner Jan-Martin Mikkelsen.

00:35

VIDEO: Da butikken åbnede i maj 2018, fortalte Frank Thiemer Petersen fra Wefood om konceptet.

Luk video

Frivillige i butikken

I butikkerne er det frivillige, der står for salget af overskudsmaden. En af dem er Anja Egsgaard, der godt kan mærke, at de har nok at se til i Aarhus-afdelingen.

Jeg går meget op i madspild, klimamål og bæredygtighed, så det passede mig rigtigt godt.

Anja Egsgaard, frivillig, Wefood

- Vi får flere og flere kunder, så det er mega fedt. Nogle gange er der 15 mennesker på en gang i butikken. Og det er ikke verdens største butik, så nogle gange er der ret meget kø ved kassen, siger Anja Egsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Folkekirkens Nødhjælp smider danskerne hvert år 700.000 tons spiselig mad ud. Det var netop en af grundene til, at Anja Egsgaard startede som frivillig.

Læs også Butik mod madspild åbner i Aarhus: - Vi skal tage ansvar

- Jeg har selv handlet hernede mange gange siden det startede. På en af indkøbsturene så jeg, at man kunne blive frivillig, og det ville jeg meget gerne. Jeg går meget op i madspild, klimamål og bæredygtighed, så det passede mig rigtigt godt, siger Anja Egsgaard.

Overskuddet fra Wefood går til verdens fattigste.