Stor støtte til Sonja efter webdok om mandens ulykke: - Jeg er helt rørt

Onsdag stod Sonja Zweidick frem med sin historie i TV2 ØSTJYLLAND

Før Michael kom til skade i 2017 var han en aktiv sportsmand. I dag er han svært hjerneskadet og ligger det meste af tiden i sengen. Foto: Privat

"Sikke en stor kærlighed, du viser ham", "Ønsker jer alt det bedste" og "Du er en stærk kvinde".

Det gjorde indtryk på mange, da TV2 ØSTJYLLAND onsdag fortalte historien om Sonja Zweidick og hendes mand Michael.

Det giver mig styrke til at kæmpe videre og ikke give op.

Sonja Zweidick

En sommerdag i 2017 bliver hun ringet op af politiet, der fortæller, at hendes mand, Michael, har været involveret i en ulykke.

På en cykeltur er Michael blevet påkørt. Han har blandt andet brækket ryggen tre steder og fået punktblødninger i hjernen.

Læs også Sonja fik et opkald fra politiet: Det er slemt ellers ville vi ikke ringe

20.000 læsere

I dag har han svære hjerneskader og ligger det meste af tiden i sengen. Den tidligere aktive sportsmand kan ikke gå, og hans led er stive. Han kan tale med nogen besvær, men han er angst og ikke altid klar over, hvor han er eller hvorfor.

Over 20.000 har været inde og læse webdokken.

- Jeg er helt rørt over, at vores situation har berørt så mange mennesker - også en hel del, der slet ikke kender os, skriver Sonja Zweidick i en sms til TV2 ØSTJYLLAND.

Støtten betyder meget for Sonja Zweidick.

- Det giver mig styrke til at kæmpe videre og ikke give op. Jeg håber, at der kommer mere fokus på denne type skader også for den næste, der bliver ramt, fortsætter hun.

Michael var meget aktiv før ulykken i 2017.

Overnatter på hospitaler for at hjælpe

For siden ulykken har Sonja brugt al sin tid på at besøge Michael.

I det første halve år efter ulykken foregik det på Hammel Neurocenter, hvor han var indlagt til genoptræning.

Det er Aarhus kommune, der har ansvaret for, at Michael er det rigtige sted. I december 2017 bliver han midlertidigt overflyttet til Afdeling for Ældresygdomme på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Her er der én sygeplejerske til fire patienter, så Sonja Zweidick overnatter på stuen for at kunne hjælpe ham.

Læs også Forening: Pårørende til hjerneskadede skal have omsorgsdage

Vil flytte Michael til Varde

I november hører Sonja Zweidick, at Aarhus Kommune vil overflytte Michael til plejecentret Lunden i Varde. 

Køreturen fra Aarhus til Varde er 145 km og tager næsten 2 timer. Sonja foretrækker plejecentret Østerskoven i Hobro, som kun ligger 45 km væk.

Argumenterne fra Aarhus Kommunes sagsbehandlere er, at Lunden i Varde kan tage imod Michael 14 dage tidligere end tilbuddet i Hobro - og give ham den korrekte behandling. Kommunen er forpligtet til at handle hurtigt, og patientens tarv går ifølge loven forud for de pårørendes ønsker. 

Lunden i Varde er også den billigste løsning. Lunden koster, ifølge kommunens papirer, 6.215 kr om dagen, mens Østerskoven i Hobro skal have 18.404 kr. i døgnet for at passe og træne Michael. 

01:01

For Sonja er det oprørende at få at vide, at hun som som pårørende ikke har krav på at være med til at bestemme, hvor hendes mand skal være. Men sådan er loven.

Luk video

Kan flytte uden Sonjas samtykke

Michaels egen læge går ind i sagen og skriver til Aarhus Kommune, at hun er bekymret over, om Lunden i Varde kan klare opgaven med Michael, og hun er bekymret for, at Michael kommer langt væk fra Sonja.

Men beslutningen står ved magt. Aarhus Kommune vil flytte Michael til Varde - og det kan de gøre uden Sonjas samtykke.

Michael er i dag kommet til plejecentret Lunden i Varde. Nu er der to timers kørsel mellem dem, og Sonja Zweidick besøger ham så tit, hun kan.

- Jeg håber stadig, at der er en chance for, at Michael kommer tættere på sit tidligere liv, sin omgangskreds og mig, slutter Sonja Zweidick sin sms til TV2 ØSTJYLLAND.

Michaels vej gennem systemet

2. juni 2017 - Michael bliver svært skadet ved en ulykke og indlægges på intensiv afdeling på Aarhus Universitetshospital og senere på Hammel Neurocenter.

Oktober 2017 - Michael håber fra nytår at kunne flytte ind på døgntilbuddet Østerskoven i Hobro, 45 minutters kørsel fra Sonjas hjem. Men her er først en ledig plads fra 1. februar.

21 november 2017 - Hammel Neurocenter afslutter behandlingen af Michael

27.11.2017 Aarhus Kommune tilbyder Michael midlertidig  ophold på Lunden i Varde. Sonja vil hellere have Michael overflyttet til Østerskoven i Hobro.

30.11.2017 – Sonja beklager sig over, at hun ikke bliver inddraget og ikke ved, hvad der sker.  

1.12. 2017 - Aarhus Kommune noterer, at Sonja  gentagende gange ikke tager sin telefon.

6.12.2017 -  Sonja kan ikke som ønsket få aktindsigt, da hun ikke er beskikket som værge.

2.12.2017 - Michael overflyttes fra Hammel Neurocenter til Afdelingen for Ældresygdomme på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Sonja ansætter selv en fysioterapeut til at træne Michael otte timer om ugen.

December 2017 - Sonja klager over Aarhus Kommunes beslutning om Lunden i Varde, men trækker senere klagen tilbage.

Januar 2018 - Michael får en blodprop under sin indlæggelse på afdelingen for Ældresygdomme på Aarhus Universitetshospital i Skejby

Februar 2018 - Michael overflyttes til Lunden i Varde.

Marts 2018 - Michael er stadig i Lunden i Varde. Sonja leder efter en bolig i Aarhus.