Stor nedrivning på vej: DF vil udbrede tilbud om frivillig hjemrejse

I den her uge besluttede et flertal i Aarhus Byråd at rive 1000 boliger ned i den vestlige del af byen. Dansk Folkeparti fik et stort ønske opfyldt i aftalen

Dansk Folkeparti i Aarhus vil sikre sig, at alle borgere i kommunen kender til tilbuddet om økonomisk støtte ved en frivillige hjemrejse. Foto: Arkiv / Henning Bagger - Scanpix

Politikerne i Aarhus Byråd har besluttet at rive ni boligblokke i Gellerup og tre i Bispehaven ned. Men det er ikke det eneste, de er blevet enige om.

Eksempelvis Dansk Folkeparti fik ind i aftalen, at kommunen skal være bedre til at informere borgerne om muligheden for frivilligt at rejse hjem.

- Vi har ikke været gode nok i Aarhus Kommune til at informere om tilbuddet, hvor borgerne får økonomisk hjælp til at starte en ny tilværelse i deres hjemland. Hvis de for eksempel ikke føler sig tilpas i Danmark, siger DF-byrådsmedlem Knud Mathiesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også 1000 lejeboliger skal rives ned: - Det er stærkt chokerende

Hvis en ikke-dansk statsborger vælger frivilligt at rejse hjem, får de som voksen 180.000 kroner med i hånden fra den danske stat til at starte en ny tilværelse i hjemlandet.

Når en stor gruppe af disse borgere med nedrivningerne står uden bolig, skal den mulighed fremlægges for dem alle, mener DF.

Kender flere interesserede

- Jeg bor selv i Brabrand og har hørt fra flere, at de muligvis godt kunne tænke sig det. Men de er ikke blevet gjort bekendt med muligheden, siger Knud Mathiesen.

Ud over det kan være en gevinst for personerne, der vælger hjemrejsen, så ender det også som en god forretning for Aarhus Kommune.

På den lange bane er det godt for kommunekassen, især hvis det er borgerne, der ikke bidrager til samfundet.

Knud Mathiesen (DF)

- På den lange bane er det godt for kommunekassen, især hvis det er borgere, der ikke bidrager til samfundet. Der er også et beløb til kommunerne pr. person, de får til at rejse hjem, forklarer byrådsmedlemmet.

Det var Socialdemokraterne, Venstre, SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i Aarhus Byråd, der sent tirsdag alle underskrev aftalen om at tvangsflytte anslået 3-4000 borgere fra Gellerup og Bispehaven.

Sådan forandres udsatte boligområder i Aarhus

Et byrådsflertal i Aarhus har lavet en aftale om, hvordan andelen af almene boliger kommer ned på 40 procent.

Et flertal i Aarhus Byråd har indgået en aftale om udviklingen i byens udsatte boligområder.

* Aftalen skal udmønte Folketingets beslutning om at nedbringe andelen af almene boliger i udsatte boligområder til 40 procent.

* Det politiske flertal i Aarhus Byråd ønsker, at det skal ske ved hjælp af en kombination af nedrivning af eksisterende boliger og opførelse af nye boliger.

* Målet er, at ni boligblokke med 600 familieboliger i Gellerup-Toveshøj rives ned.

* I Bispehaven skal tre boligblokke med 318 boliger rives ned.

* I begge områder skal der også opføres nyt byggeri, både privatboliger og erhvervsbyggeri.

* De borgere, hvis boliger skal rives ned, vil få tilbudt en "passende" bolig et andet sted i Aarhus.

* Byrådet afsætter samtidig 10 millioner kroner årligt frem mod 2030 med henblik på at opføre 1000 ekstra almene boliger.

* Det er et ønske, at disse boliger skal være "mindre, billige boliger, som er til at betale også for udsatte borgere".

* Enhedslisten har valgt at stå uden for aftalen, mens Alternativet har udbedt sig betænkningstid.

Kilde: Ritzau og "Aftale om udsatte boligområder i Aarhus Kommune, juni 2018".

Stærkt chokerende

Ikke alle er dog enige i beslutningen om at rive omkring 1000 boliger ned.

- Det er stærkt chokerende, lød det onsdag fra Keld Albrectsen, der er formand for Brabrand Boligforening. 

- Det får store negative menneskelige konsekvenser at lave så mange tvangsflytninger og jeg har svært ved at se, hvordan vi kan undgå at komme til at stå i den ulykkelige situation, at der kommer til at være folk, som ikke får et egentligt boligtilbud, når der skal skaffes boliger til så mange mennesker, sagde han videre.

01:04

VIDEO: Her uddyber Keld Albrectsen de problemer, han ser i den nye ghettoaftale i Aarhus Kommune. 

Luk video

Ingen uden tag over hovedet

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) garanterer dog, at ingen kommer til at stå uden tag over hovedet.

- Der er ikke nogen, der kommer til at stå i en situation, hvor man ikke har tag over hovedet. Vi vil gøre alt, hvad man kan for at sikre, at alle bliver genhuset, siger han. 

- Der ligger en politisk aftale på Christiansborg, som giver os kommuner en bunden opgave. Vi er forpligtet til at reducere andelen af almene boliger til under 40 procent. Det sikrer vi med denne her omfattende aftale, forklarer borgmesteren.

Læs også Aarhus-borgmester: Ingen kommer til at stå uden tag over hovedet