Stor mangel på frivillige sender hjemløse ud i kulden

Der er så få, der har meldt sig som frivillige på vinterherberget i Aarhus, at de ikke er sikre på at kunne holde åbent.

Det er for alvor blevet koldt udenfor - især om natten. Og det går værst ud over de mennesker, der ikke har en varm seng at sove i.

Derfor åbner der fra søndag et såkaldt vinterherberg, der særligt er tiltænkt hjemløse migranter. Men på grund af manglen på frivillige frygter lederen at måtte lukke ned, før de har åbnet, fortæller han.

- Vi er virkelig på den. Allerede i aften mangler vi en nattevagt, ligesom vi også mangler stort set hver eneste aften i den kommende uge. Det er fuldstændig uholdbart. Det har jeg alligevel ikke prøvet før, siger lederen, Søren Christensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det her kan betyde, at der er nogle, der må ligge på gaden og sove. Det er fugtigt, og de kan fryse ihjel

Søren Christensen, leder af vinterherberget

Normalt plejer herberget at have 50 frivillige, men i år er der indtil videre 30, der har meldt sig. Og hvis det ikke ændrer sig, kan herberget ikke holde åbent.

- Det her kan betyde, at der er nogle, der må ligge på gaden og sove. Det er fugtigt, og de kan fryse ihjel, siger Søren Christensen.

Livsnødvendigt

Vinterherberget har 22 pladser og henvender sig til hjemløse migranter med lovligt ophold i Danmark. Ifølge lederen er det nogle af de mest udsatte mennesker, der kommer der. 

De kan ikke som andre hjemløse søge ly for natten i de etablerede herberg. Og derfor er det livsnødvendigt at holde vinterherberget åbent. Det drives af Blå Kors, Kirkens Korshær, Røde Kors og Folkekirkerne i Aarhus i samarbejde med Aarhus Kommune.

leder af vinterherberget
quote
De ved godt, hvad alternativet er, hvis de laver ballade. Det er gaden
Søren Christensen, leder af vinterherberget

Har I selv gjort nok for at skaffe folk?

- Det har vi tilsyneladende ikke. Vi har været lidt uheldige, fordi vores første pressemeddelelse druknede i folketingsvalg. Men jeg spekulerer også på, om der bare er færre, der har lyst til at være frivillige, siger Søren Christensen.

Som det ser ud nu, er det ikke holdbart at være så afhængig af frivillig arbejdskraft. Men selvom det meste af maden bliver doneret, rækker de tildelte midler kun til husleje og to fuldtidsstillinger. Det vil også være et samtaleemne, når social- og beskæftigelsesrådmand Anders Winnerskjold (S) skal ned til åbningen af herberget søndag aften.

- Målet er, at der ikke er nogen, der skal sove uden tag over hovedet. Så vi skal løse det på den ene eller anden måde. Vi må sættes os sammen og se, om der er noget, vi kan gøre, siger han.

Ifølge rådmanden er manglen på frivillige netop et generelt problem.

- Jeg hører fra forskellige steder, at der opleves en mangel på frivillige, og det er bekymrende, da det er noget af den lim, der får tingene til at hænge sammen, siger han.

Ingen ballade

Herberget håber stadig at kunne skaffe flere frivillige. Lederen forsikrer, at der ikke stilles mange krav til dem, og at de altid vil være to på arbejde.

- Det er helt almindelige mennesker, vi leder efter, som har lyst til at bruge en aften eller nat på herberget, siger han.

Sådan bliver du frivillig

Hos lederen Søren Christensen kan man melde sig som frivillig eller stille spørgsmål.

Han kan kontaktes på telefon 29109303 eller mail swcfdf@gmail.com

Der skal for eksempel varmes mad til de hjemløse, lægges sengetøj på og ellers bare bidrages til en god og hyggelig aften for de besøgende.

Det er primært folk fra Østeuropa, der har svært ved at finde sig til rette i samfundet, der kommer på herberget. Og man skal ikke være bange for, at der bliver problemer, fortæller Søren Christensen.

- De er stille og rolige, og de ved godt, hvad alternativet er, hvis de laver ballade. Det er gaden, siger han.

VIDEO: Det nyåbnede vinterherberg i Aarhus risikerer at lukke igen i løbet af få dage.