Stiller skarpt på fortiden

Indvier ny gigant-accelerator

Den nye atomaccelerator indvies på onsdag. Acceleratoren er i stand til at datere fortidslevn ved hjælp af avanceret kulstof 14-teknologi.

Fra på onsdag har forskerne på Aarhus Universitet endnu bedre kort på hånden, når de skal datere fund fra fortiden.

Universitetet er klar til at indvie en ny topmoderne accelerator, der er i stand til at lave mere præcise dateringer via kulstof 14-metoden end hidtil.

Atomacceleratoren på Institut for Fysik og Astronomi er det eneste af sin art i Danmark. Udover at måle materialers indhold af kulstof-14 kan maskinen måle indholdet af radioaktive isotoper fra syv andre forskellige stoffer.

Den nye accelerator er bl.a. i stand til at måle radioaktivt beryllium i isen fra f.eks. Grønlands iskappe. Dermed kan Aarhus Universitet på sigt være i stand til at finde data for klimaets udvikling på jorden gennem de seneste 100.000 år 

- Siden begyndelsen af 1980'erne har vi her på universitetet været med til at udvikle acceleratormetoden. Det er den akkumulerede viden og erfaring, der nu er basis for det nye anlægs tekniske formåen og specifikationer, siger leder af Dateringscenteret på Aarhus Universitet Jan Heinemeier i en pressemeddelelse.

- Dette nye, moderne anlæg vil styrke forskningen og udviklingen på området, hvor vi er blandt de førende i Europa. Der er ingen tvivl om, at vores nye system er blandt de mest avancerede i sin kategori.