Stikkontakter på museum

Den Gamle By åbner ny udstilling med byggematerialer og indbo

02:30

1 af 2

Hver en lille ting, vi omgiver os med i vores hverdag, fortæller en historie om den tid, vi lever i.

På museet Den Gamle By i Aarhus kan man fra i dag komme med på en rejse gennem tiden og opleve, hvordan vores indbo og inventar har udviklet sig.

Udstillingen hedder 'Huset fortæller' og består blandt andet af en samling på 150 forskellige stikkontakter, håndvaske, dørhåndtag og wc-cisterner.

For eksempel, hvad angår stikkontakterne, kan man nøjes se, hvordan materialerne har skiftet fra messing til plastic siden begyndelsen af 1900-tallet.

- De fleste vil kunne huske dem enten fra deres bedsteforældres hjem eller fra deres eget barndomshjem, siger bygningsarkæolog Erik Bjerre Fisker til TV 2 | ØSTJYLLAND.

De mange genstande er udstillet i et to-etagers hus i Den Gamle By. Huset har oprindeligt stået i Hjørring, men er nu blevet flyttet til Aarhus.

I udstillingen kan man også få et indblik i, hvordan murere, bygningsarkæologer og andre fagfolk arbejder med netop den proces at skulle flytte et hus og dokumentere dets stand.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du se nogle af de kryb og kravl, vi - måske uden at vide det - omgiver os med i hverdagen.