Stigning i trusler og vold: Patient tog kvælertag på ansat

Vold og trusler er blevet en del af arbejdet for ansatte på det psykiatriske hospital i Risskov

De ansatte på det psykiatriske hospital i Risskov bliver i stigende grad udsat for både trusler og vold, mens de er på arbejde. En sygeplejerske, der gerne vil være anonym, blev overfaldet af en patient på den lukkede retspsykiatriske afdeling i januar.

- Jeg sidder fremme på stolen, så han har mulighed for at springe bag mig og får taget halsgreb på mig. Der lå en kuglepen i vindueskarmen, som han så tager med sin højre hånd, og så trækker han mig op ad stolen og forsøger at hugge den her kuglepen i halsen af mig, eller i brystet af mig, siger den anonyme sygeplejerske.

En ny opgørelse viser, at der i de første otte måneder af 2016 har været 551 tilfælde af trusler eller vold mod personalet mod 408 tilfælde sidste år. 

Direktør for Psykiatri og Social i Region Midtjylland, Gert Pilgaard, vil arbejde på at løse problemet

- Jeg har været ansat i psykiatrien i 14 år, og som jeg ser det, så er psykiatrien på nuværende tidspunkt presset til det yderste, siger arbejdsmiljørepræsentant på det psykiatriske hospital i Risskov, Didde, der ikke ønsker at få sit efternavn oplyst.

Det er især besparelser på området, der får skylden for den store utryghed blandt personalet, som ikke mener, at de er nok på arbejde til at løse opgaverne.

- Normeringen har noget at sige, jeg har en oplevelse af, at jeg ofte går på arbejde med en fornemmelse af, at vi ikke er nok til at løse de opgaver, vi står over for. Der har været nedskæringer i sengepladser, hvilket gør, at vi skal være med til at varetage behandlingen af de absolut mest psykisk syge, herunder også patienter med behandlingsdomme, siger Didde. 

Fællestillidsrepræsentant i FOA Bent Lykke mener også, at nedskæringer har en stor del af skylden