Stiften nu på britiske hænder

De nye ejere af Århus Stiftstidende afviser rygter om, at Stiften skal lukkes.

Det længe ventede salg af Danmarks største dagbladskoncern, Det Berlingske Officin, er langt om længe på plads. 

Den norske koncern Orkla solgte tirsdag Berlingske-koncernen og resten af sine medieaktiviteter til britiske Mecom, der er ejet af mediemogulen David Montgomery. Prisen for hele baduljen er 6,6 milliarder kroner.

De 7000 ansatte på aviserne i Danmark, Norge og Polen er alt andet end begejstret for ejerskiftet, og kalder det en sorgens dag. De frygter fyringsrunder og nedskæringer. Det gælder også formanden for tillidsrepræsentanterne i det Berlingske Officin, Steffen Lilmoes. 

- Jeg frygter store nedskæringer og fyringsrunder overalt i Orkla Media fremover. Mecom er ikke den rigtige køber, og jeg tror ikke, de har penge nok til at drive Orkla Media ordentligt, siger Stefan Lilmoes til Ritzau. For at få salget på plads har Orkla ydet en kredit på én milliard norske kroner til Mecom. Til gengæld øger Orkla sin ejerandel i Mecom til 20 procent, og får i tilgift en repræsentant i Mecoms bestyrelse. Steffen Lilmoes mener, at den store kredit til Mecom er en panikagtig handling fra Orklas ledelse for at redde handlen. 

Vil hæmme Berlingske-koncernen

Han frygter, at manglen på kapital hos de nye ejer vil hæmme Berlingske-koncernen, når de to nye husstandsomdelte gratisaviser til efteråret skyder den store aviskrig i gang i Danmark. - Montgomery har lovet os, at der er penge til aviskrigen.

Men når han ikke engang har penge til at købe Orkla Media, har jeg svært ved at se, hvordan han skulle have penge til at føre krig for, siger Steffen Lilmoes. Berlingske Tidendes tillidsrepræsentant Jesper Termansen udråber dagen til "en yderst sort dag".

- Det her er langt værre end forudset. Vi har fået en ejer, der er bundløst forgældet, og det er meget, meget sørgeligt. Det vil gå ud over medarbejderne, for der er ikke noget på kistebunden, og der skal tjenes meget hjem for at leve op til de meget skrappe krav, lyder det fra Jesper Termansen.

Glæde over afklaring

Mens tillidsfolkene raser over salget til Mecom, glæder koncerndirektøren i Det Berlingske Officin, Lasse Bolander sig over, at der nu er kommet en afklaring.

- Mecom er en interessant ejer, der ikke har andet mål i livet end at drive medievirksomhed med udgangspunkt i trykte medier. Så nu får vi en ejer, der ved noget om det, vi laver og er dedikeret til det, siger Lasse Bolander.

- Der vil komme besparelser, men det er en del af betingelserne i medieverdenen, fastslår koncerndirektøren, der ikke forstår medarbejdernes store frygt og modstand mod Mecom og David Montgomery. 

- Der vil være fokus på at skære i omkostningerne, så vi kan forbedre lønsomheden. Men sådan har det også været, mens vi var ejet af Orkla, siger Lasse Bolander.

Har afsat en halv milliard kr.

Ifølge koncerndirektøren har Mecon afsat en halv milliard kroner til den forestående aviskrig i Danmark.

Han afviser rygter om, at de nye ejere vil lukke Århus Stiftstidende og B.T. eller andre af Berlingske-koncernens aviser, der også omfatter Weekendavisen og gratisavisen Urban.

- Mecon vil bygge en paneuropæisk medievirksomhed op. Det gør man ikke ved at sælge fra, men ved at købe til, fastslår Berlingskes koncerndirektør.

Inden Mecom reelt kan overtage tøjlerne i Det Berlingske Officin og resten af Orklas medieforretning skal en række formaliteter på plads. Derfor ventes den endelige overtagelse at ske i september eller oktober.