Stemmebytteri på Facebook

Københavnere stemmer i Aarhus - og omvendt

Foto: Colourbox

En ny form for byttehandel har set dagens lys her op til kommunalvalget i morgen. Aftalerne bliver indgået på Facebook og lyder sådan her:

"Hvis du fortæller mig, hvad jeg skal krydse af på min stemmeseddel, så fortæller jeg dig, hvad du skal krydse af på din."

Facebookgruppen hedder " Stem i din hjemby - en stemmebyttebørs", og bag idéen til gruppen står en studerende i Aarhus, skriver DR P4 København.

- Mange unge studerende stemmer ikke, fordi de flytter meget og ikke føler sig engagerede, der hvor de bor. Jeg bor selv i Aarhus, men føler mig som en Københavner. Det er demokratifremmende, at man på den her måde, selv kan vælge, hvor man vil have indflydelse, siger Esben Rud Ammundsen, der læser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Esben Rud Ammundsen har allerede fundet en at bytte sin stemme med. Det er Lasse Leth, der studerer i København.

- Jeg havde nok slet ikke stemt til valget, hvis ikke jeg kunne bytte min stemme. Jeg har boet i Aarhus hele mit liv og har en stærk holdning til tingene der, men jeg har ikke rigtig sat mig ind i sagerne i København, siger Lasse Leth til DR P4 København.

Lovligt bytteri

Ifølge kommunalforsker Roger Buch er byttehandlerne med valgkortene lovlige, så længe aftalerne bare er mundtlige og ikke bliver dokumenteret med billeder inde fra stemmeboksene.

- At to mennesker laver en hensigterklæring med hinanden, er ikke noget man juridisk kan komme efter i det her tilfælde. Bare der ikke bliver blandet dokumentation og betaling ind i det, siger Roger Buch til DR P4 København.

Aftalerne skal altså bygge på tilliden mellem to mennesker.

Vil hæve stemmeprocenten

Indtil videre er gruppen på Facebook stadig lille, men målet er at hæve stemmeprocenten, siger Esben Rud Ammundsen.

- Jeg er nok lidt sent ude den her gang, men det er klart det langsigtede mål. Man kan bruge nok så mange penge på plakater med Simon Kvam og hans telefonnummer, men det laver ikke om på, at nogle unge, føler sig mere knyttet til en kommunen, som de af en eller anden grund ikke bor i for øjeblikket, siger Esben Rud Ammundsen.

Kommunalforsker Roger Buch spår dog ikke gruppen nogen stor fremtid, og han vil heller ikke anbefale folk et bytte stemmer.

- Jeg synes, det er sjov gimmick og den fanger et reelt problem blandt unge, som flytter rundt. Men idéen med demokratiet er jo, at man ikke skal blande andre mennesker ind i sit valg. Og så tror jeg, at idéen vil falde for det tekniske problem, at man ikke kan sikre sig, at den anden overholde den aftale, man indgår, siger han.

Stemmebyttebørsen har i skrivende stund beskedne 70 'likes' på Facebook.