Springvand skal få folk til at smile og snakke

Kunstneren Jeppe Hein præsenterede i dag et nyt stort kunstværk i millionklassen i Aarhus

2,3 meter høje vægge af vand bliver i fremtiden omdrejningspunktet i et nyt kunstværk på Aarhus Havn.

Værket hedder "Endless Connection" og rykker fra næste år ind på den kommende havneplads langs kajen, som bliver et nyt samlingssted i Aarhus.

Kunstneren bag er Jeppe Hein. Han er i dag bosat i Berlin, men er vokset op i Aarhus. Tidligere har han lavet lignende værker i blandt andet New York-bydelen Brooklyn, hvor både børn og voksne er mødtes om det store springvand.

The Tall Ships Races vender tilbage

Nu vil han forsøge at overføre samme glæde til Aarhus på en plads, han spår, bliver byens nye hjerte:

- Det er som kunstner en af de største opgaver, man kan få. At skulle opføre et kunstværk på en af de vigtigste pladser - måske den vigtigste og største i Aarhus, siger Jeppe Hein til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Til glæde for alle

"Endless Connection" er et interaktivt kunstværk, som reagerer på bevægelse. Hvis man stiller sig foran springvandet, kan det eksempelvis stoppe, så man har mulighed for at træde indenfor og blive omkranset af vægge af vand.

- Det skal skabe kommunikation og dialog. Det skal skabe glæde og forståelse for hinanden. Et socialt rum på den plads, siger Jeppe Hein, som håber, at vandet vil få folk til at smile.

Også om aftenen og natten, når springvandet slukker, vil der være noget at se på for de forbipasserende. Der vil nemlig være lys på - inspireret af stjernehimlen.

Salling-fondene har doneret 20 millioner kroner til at opføre værket. Formand Karin Salling var i dag forbi Dokk1 i Aarhus for at høre Jeppe Hein præsentere projektet

- Det er virkelig noget, som alle kan have glæde af, siger hun.

Du kan høre Jeppe Hein fortælle mere om projektet i videoen øverst i artiklen. Klik her for at læse mere om den kommende havneplads i Aarhus.

I videoen nedenfor kan du få en fornemmelse af, hvordan springvandet kommer til at se ud. Videoen er fra Brooklyn Bridge Park i New York, hvor Jeppe Hein også har været på spil: