Spørgsmålene hober sig op - men Alex må ikke spørge sin drabstiltalte far

I 10 måneder har Alex Mogensen gået rundt uden et svar på det vigtigste spørgsmål i hans liv. Hvorfor blev endnu en af hans fars ekspartnere slået ihjel?

Mørke skyer har stagneret over Alex Mogensen, siden han i januar blev opsøgt af betjente, der kunne fortælle, at hans stedmor var blevet dræbt. 

Og at hans far, Flemming Mogensen, der nu sad fængslet, havde erkendt drabet.

Det var ikke kun et monumentalt chok. Det rippede også op i et dybt traume fra Alex' barndom. For det var ikke første gang.

quote Jeg er nervøs for, at den ene part er utilfreds og anker. For jeg ved ikke, hvad det har af betydning for, om jeg kan få lov til at snakke med ham om sagen.

Alex Mogensen

Flemming Mogensen blev i 1996 dømt for at dræbe Alex Mogensens mor. Dengang Alex bare var en lille dreng, der fik revet sin mor fra sig.

Men her stod Alex Mogensen så, 25 år senere, og det hele skyllede tilbage.

- Jeg kan ikke være i mig selv over, at det er sket igen. Så snart jeg tænker på det, der er sket, prøver jeg automatisk at tænke på noget andet, siger Alex Mogensen.

Han har i mere end et halvt år lukket et filmhold fra TV2 ØSTJYLLAND ind i sin sorg- og erkendelsesproces i tiden efter mordet. Et projekt, der er mundet ud i en dokumentar.

Første gang Alex Mogensen talte med politiet om, hvad der var sket, fik han samtidig at vide, at han ikke måtte tale med sin far om sagen. Ikke før faren eventuelt er blevet dømt.

- Det, jeg har allermest brug for, er at få snakket med ham om det. For at høre både hvad der er foregået, og hvad han har tænkt.

- Har han tænkt noget? Har han planlagt det? Er det spontant? Hvad det nu end er, så jeg kan få ...

Alex Mogensen holder en lang tænkepause.

- ... få gjort op med mig selv, hvad jeg kan bruge ham til bagefter. Er det reelt en person, som jeg stadig gerne vil snakke med?

- Hvis han har gået i lang tid og planlagt det, så er vores relation nok praktisk og økonomisk, siger Alex Mogensen i dokumentaren.

Alex i stol nær

Sygemeldt i et år

Lige nu må Alex Mogensen vente. Efter chokket over mordet forsøgte han at fortsætte sin uddannelse som socialrådgiver, men måtte hurtigt give op.

Siden har han været sygemeldt, og det ser ud til, at han tidligst kommer tilbage på skolebænken efter nytår. Et helt år mister han altså på grund af mordet på stedmoderen.

I det daglige skal han ikke kun holde styr på sit eget liv, men også tage sig af sine mindre halvsøskende og sin fængslede fars regninger. Også farens lejlighed og Freyjas hus i Malling har han skullet tømme.

- Mit liv siden da har været meget kaotisk. Alt for mange praktiske opgaver, som jeg aldrig nogensinde burde tage mig af, har jeg skullet tage mig af, siger Alex Mogensen.

I dagligdagen får han støtte fra sin tidligere klasselærer fra skoletiden, Susanne, som hjælper ham med praktiske gøremål og med at få talt ud.

Er der kun for én ting

Onsdag begynder retssagen mod Flemming Mogensen, og Alex håber, at det kan blive begyndelsen på slutningen af hans tilværelse i ingenmandsland.

Men når retssagen begynder, forventer han ikke at kunne være der på nogen måde for venner og bekendte.

- Jeg har sagt til hver og en, at jeg er ikke noget for nogen den dag. Jeg er der, fordi jeg har brug for at overvære noget. Og så højst sandsynligt være psykisk fuldstændig smadret og tage hjem igen.

- Jeg er nervøs for, at den ene part er utilfreds og anker. For jeg ved ikke, hvad det har af betydning for, om jeg kan få lov til at snakke med ham om sagen. Det er det vigtigste for mig, så det ville være fedt for mig, hvis de kunne blive enige.

Så du kan komme videre?

- Så jeg kan komme videre; så alle kan komme videre, afslutter Alex Mogensen.

Dagen før retssagen fortæller Alex, at Freyja ikke var bange, og han fortæller om, hvordan ventetiden, hvor han ikke må spørge sin far om, hvad der skete, har været meget lang.