Sosu'er: Mange ser det som et job, hvor man tørrer røv hele tiden

Sosu-assistentelever kæmpede i dag for titel og ære til regionsmesterskaberne

02:28

I dag blev der afholdt regionsmesterskaber i SOSU Skills for studerende fra Aarhus, Silkeborg og Herning.

- Det er spændende. Selvfølgelig var vi ekstremt nervøse. Men det er jo vildt spændende, at vi kan få lov til at vise vores erhverv, siger Josefine Andersen. Hun er assistentelev på sosu-skolen i Aarhus, SOSU Østjylland.

Udover titlen kæmpede sosu-assistent-eleverne også om ære og faglig stolthed. Målet med mesterskaberne i SOSU Skills er også at sætte fokus på uddannelsen og give den et tiltrængt løft.

Læs også Sosu'er glade for jobbet

- Det er svært at rekruttere til området. Det har det været længe. Der er alt for mange, der går og taler ned omkring sosu hjælpere og sosu-assistenter. Det var en god anledning for os til at gå ind i skills-arbejdet, siger Niels Brun Madsen, der er direktør for direktør SOSU Østjylland.

Eleverne fik en case, hvor de skulle vise deres evner indenfor omsorg, sygepleje, samarbejde og etik.

Ifølge eleverne er jobbet nemlig langt mere nuanceret og udfordrende end, hvad det har ry for.

- Når man siger, at man læser til sosu assistent, så er der mange, der ser det som et job, hvor man tørrer røv hele tiden. Det er jo ikke det, vi gør. Der er SÅ meget andet, siger sosu-assistentelev Kamilla Mikkelsen.

- Der er mange, der siger, at det er den sidste del af uddannelsesvognen. Eller at det er en uddannelse med meget praktisk arbejde. Det er det ikke. Der er vildt meget koordinerende arbejde, og der er rigtig meget fagligt arbejde i det. En sosu-assistent-uddannelse tager tre år, siger Niels Brun Madsen.

Deltagerne dystede parvis. I år var opgaven at arbejde i den kommunale hjemmepleje, hvor de havde ansvar for at passe de to borgere Ane og Jens, der blev spillet af to skuespillere.

Læs også Sosu'er skal tabe sig

Men præcis som i det virkelige liv, dukkede der udfordringer op undervejs.

- Der kom en nabo ind og afbrød os hele tiden, selv om vi var i gang med at give medicin og lave de opgaver, vi skulle. Så det var rigtig frustrerende og stressende, siger Kamilla Mikkelsen.

For holdet fra Aarhus gik konkurrencen godt.

De er ikke i tvivl om, hvad der skal til for at blive en god sosu-assistent.

- Man skal være omsorgsfuld, professionel og have hjertet med i det, man gør, siger Josefine Andersen.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om mesterskaberne i SOSU Skills.