Sosu-sag begynder tirsdag

En beboer døde i 2013 på et plejehjem ved Aarhus, og der opstod mistanke om fejlmedicinering. Nu er to yngre kvinder tiltalt for uagtsomt manddrab

Arkivfoto. Foto: Colourbox

Retssagen mod to unge sosu-assistenter begynder tirsdag.

Det gik helt galt, da to unge sosu-assistenter i juli 2013 ville lindre smerterne hos en 88-årig mandlig beboer på et plejehjem ved Aarhus.

En af kvinderne fandt ifølge anklageskriftet nogle smertestillende piller, men i stedet for at få manden til at sluge dem, valgte hun en noget alternativ metode.

Den i dag 33-årige kvinde knuste de hvide tabletter og opløste dem i saltvand, hvorefter hun sammen med en yngre kollega sendte væsken direkte ind i mandens blodåre.

Kort efter var han død.

Ulykken skete på plejehjemmet Sifsgård i Åbyhøj, og fejlen er så stor, at kvinderne nu er tiltalt for uagtsomt manddrab. Sagen starter tirsdag morgen i Aarhus.

- Min klient føler en dyb sorg over det, der er sket, siger advokat Henrik Garlik til Ritzau.

Han repræsenterer den yngste af de to sosu-assistenter, en kvinde på 27 år.

Hun erkender ifølge advokaten at have medvirket til fejlmedicineringen, men nægter sig alligevel skyldig i tiltalen om uagtsomt manddrab.

- Hun vidste simpelthen ikke, at hun gjorde noget forkert. Ifølge sin forklaring handlede hun ud fra de oplysninger, hun fik fra andet personale. Hun havde stor tiltro til den anden tiltalte i sagen, siger Henrik Garlik.

Kvinderne burde dog have vidst, at deres fremgangsmåde kunne være dødelig, mener myndighederne.

- Det er Sundhedsstyrelsens opfattelse, at dette er så basalt, at enhver sundhedsperson, der håndterer medicin, skal vide det, skriver styrelsen om sagen på sin hjemmeside.

I alt fire sosu-assistenter har været sigtet i sagen, men det er altså anklagemyndighedens vurdering, at det kun var to af dem, der bidrog aktivt til at medicinere den 88-årige Jørgen Jensen på en sådan måde, at han kort tid efter døde.

Den afdødes søn har tidligere fortalt til Jyllands-Posten, at hans far var faldet og havde brækket hoftebenet. Efter en operation kom han hjem til Sifsgård, og det var i den situation, fejlmedicineringen fandt sted.

Ud over uagtsomt manddrab lyder tiltalen mod de to sosu'er på overtrædelse af autorisationslovens paragraf 75.