Sømænd fanget på skib i ugevis - nu har skibet fået nyt navn

Det er yderst sjældent, at et skib bliver tilbageholdt af de danske myndigheder, siger havnedirektør.

Mandskabet på HHL Amur, der nu har skiftet navn, måtte finde sig i at tilbringe tre uger i arrest i Aarhus Bugt. Foto: duluthshippingnews.com

Da et 12.700 ton tungt skib i december sidste år ankom til Aarhus Bugt, hed det HHL Amur. Nu hedder skibet Heerengracht og ligger til havn i Aarhus Havn.

I over tre uger lå skibet, et såkaldt heavylift-skib, for anker i Aarhus Bugt, mens de 15 sømænd afventede deres videre skæbne.

Læs også Aarhusiansk par vil sejle Jorden rundt i 114 år gammelt træskib

Skibet tilhørte det tyske rederi Hansa Heavy Lift, der gik konkurs den 11. december. Som en konsekvens tilbageholdte Fogedretten skibet i Aarhus Bugt, fordi en sum penge ikke var blevet betalt.

Et sjældent tilfælde

Ifølge direktør i Aarhus Havn Jakob Flyvbjerg Christensen er det yderst sjældent, at et skib bliver tilbageholdt af de danske myndigheder.

- Jeg har været her i havnen i fem år, og i den tid, jeg har været her, har der ikke været sager af den slags, siger Jakob Flyvbjerg Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

00:32

VIDEO: Det måtte vente længe, men nu har skibet Heerengracht fået lov til at komme til kajs i Aarhus Havn. 

Luk video

Ifølge synschef Martin John fra Søfartsstyrelsen led mandskabet ombord på skibet dog ikke nød, mens skibet var tilbageholdt.

Det konstaterede han efter en havnestatskontrol i januar.

- De var meget fortrøstningsfulde, fordi der var masser af proviant, og de var blevet behandlet ordentlig af rederiet. De havde fået deres løn, selv om rederiet var gået konkurs, siger Martin John til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Bevæget kaptajn: Svært at se at det kan blive til skib igen

Skibet har været i arrest, som det hedder, hvilket ifølge Martin John svarer til, at man beslaglægger en bil, hvis ejeren ikke betaler sine regninger.

Han var for nylig involveret i en sag om et tilbageholdt skib, hvor besætningen ikke havde fået løn i fire måneder, og hvor der ingen mad var på skibet. 

Læs også Droner tager prøver af svovl i skibe: Udledningen er reduceret

Der står stadig Hansa Heavy Lift på skibet, men det har fået ny ejer og hedder nu formelt Heerengracht. Foto: Aarhus Havn

Ny ejer, nyt navn

Så galt gik det dog ikke for mandskabet på HHL Amur, nu Heerengracht. 

Skibet er netop blevet solgt, og skibet kunne onsdag lægge til kaj i Aarhus Havn. 

- Vi regner med, at skibet sejler herfra den 27. januar, siger direktør i Aarhus Havn Jakob Flyvbjerg Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.  

Besætningen på skibet består af officerer fra Rusland og Ukraine, mens de menige søfolk er fra Filippinerne og Polen, oplyser CO-Søfart.

- Mange af dem er vant til at have lange periode uden at være på land, men det er da en speciel situation, de har været i, siger Jakob Flyvbjerg Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

’HHL Amur’/Heerengracht er bygget i 2009 og sejler under Liberia-flag. Skibet ankom 19. december til Aarhus fra Vestafrika for at losse, da konkursen i det tyske rederi Hansa Heavy Lift indtraf.

Læs også Uroligheder med kniv ved Marselisborg Lystbådehavn