Solomødre: Kernefamilien var plan A

Solomødre er en støt voksende gruppe. Private og offentlige fertilitetsklinikker opsøges i stigende grad af kvinder, der går solomor-vejen

Jannie Nielsen med sin otte måneder gamle søn.

Som 28-årig blev Dorte Krüger Bodholt fra Aarhus single, og på samme tid brast drømmen at stifte familie.

- Da tog jeg den beslutning, at hvis jeg i en alder af 35 år stadig ikke havde fundet en mand, så ville jeg få barn alene, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg ville da hellere have en kernefamilie. Men kvinder har ikke den samme tid.

Dorte Krüger Bodholt

Dorte Krüger Bodholt er en del af en støt voksende gruppe. De private og offentlige fertilitetsklinikker opsøges i stigende grad af kvinder, der af forskellige årsager har valgt at gå solomor-vejen.

- Jeg ville da hellere have en kernefamilie. Men kvinder har ikke den samme tid. Vi kan ikke få børn som 40-50-årige. Og jeg ville have et barn, siger Dorte Krüger Bodholt. 

Som 35-årig begyndte Dorte Krüger Bodholt i fertilitetsbehandling. I dag er hun mor til en tre-årig pige. Dorte Krüger Bodholdt valgte en såkaldt åben sæddonor. Det betyder, at barnet, når det fylder 18 år, har ret til at kontakte sin biologiske far.

Læs også Flere vælger donorsæd: Line har valgt at få et barn alene

- Men indtil videre har hun ikke spurgt efter en far. Lige nu er det et åbent spørgsmål, hvad hun skal bruge en mand til, som hun ikke kan få af mig.

Vi har ikke valgt mænd fra

En af dem, der har fulgt med i debatten om solomødre, er 34-årige Janni Nielsen fra Skanderborg. Hun er selv selvvalgt alenemor til en otte måneder gammel dreng.

- Vi har jo ikke valgt mænd fra. Vi har bare ikke fundet den rette. Han er altid velkommen. Han behøver ikke være der først. Men nu er der ro på. Nu kan jeg fokusere på at finde en, der er god for mig og mit barn, siger Janni Nielsen.

Efter at have brugt en del energi på at finde den rette mand, valgte Janni Nielsen at kontakte en privat fertilitetsklinik for at få rådgivning. Prøver viste, at Janni Nielsens fertilitet allerede var på vej i en gal retning. Og så var hun ikke i tvivl. 

Læs også Magi i Randers: Se de flotte billeder fra Watermusic

Barnet er kommet til verden med en såkaldt lukket donor. Det betyder med andre ord, at barnet ikke har ret til at være, hvem den biologiske fader er. Til gengæld er der brødre, fætre og andre mænd i familien, der kan dække behovet, mener hun.

Janni Nielsen har bidt mærke i, at solomødre i nogle sammenhænge er blevet fremhævet som egoister.