Soldat gik amok på to cyklister: 17-årig pige brød sammen

Parterne i konflikt oplever ubehagelig hændelse vidt forskelligt.

Forsvaret vil nu undersøge en sag, hvor en soldat angiveligt skal være gået amok over for en kvinde og en 17-årig pige i Lystrup.

Episoden finder sted mandag morgen, hvor kvinden og pigen, der ikke kender hinanden, samtidig krydser Sønderskovvej på cykel. Det sker umiddelbart, inden soldaten i en personbil vil køre ud på vejen.

Ifølge cyklisterne dytter soldaten nu gentagne gange ad dem, mens han råber skældsord som "møgfisser," "ludere" og "mongoler" efter dem, inden han et stykke længere fremme kører ind foran dem og blokerer cykelstien med sin bil.

"Hans pegefinger er helt oppe i hovedet på mig"

Den ene cyklist, 17-årige Laura, bliver ifølge eget udsagn så bange, at hun flygter fra stedet. Den anden kvinde, Sara, prøver at komme hen til sit mål, letbanestationen.

Anonymitet:

Ifølge begge cyklister er manden ophidset over, at de, ifølge ham, ikke overholder den ubetingede vigepligt. 

Da manden kom hen til Sara, stiller han sig ifølge hende helt tæt på hende. 

- Han begynder at råbe alt muligt til mig. "Er du totalt psykopat?" "Hvad fanden er det, du laver?" Han står tættere end 20 centimeter fra mit ansigt, og hans pegefinger er helt oppe i hovedet på mig. Det var meget, meget voldsomt. Jeg siger ingenting til ham. Jeg er rimelig meget i chok. Min intention er at nå over til letbanen, men han blokerer mig fra at komme videre, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Mens han står og råber og skriger, stopper trafikken ved Sønderskovvej, og så kommer en cyklist hen og begynder at snakke med ham. Han siger, at jeg bare skal cykle videre, og fra letbanestationen kan jeg se, at han bruger flere minutter på at tale ham til ro.

I chok

Episoden har skræmt både Sara og 17-årige Laura. 

Ifølge Lauras far, Steven Beck, er hun i situationen rædselsslagen, fordi en uniformeret mand råber efter dem, og på en aggressiv måde går om på den anden side af sin bil for at konfrontere dem.

Laura er efterfølgende så bange, at hun ikke tør cykle i skole. Hun ringer to gange grædende til sin far, hvorefter han må forlade sit arbejde for at hjælpe sin datter.

- Hun var i chok. Hun brød sammen. Jeg cyklede med hende hen på gymnasiet, for det er vigtigt, at hun kommer op hesten igen. Jeg har snakket med hende om det, siger Steven Beck til TV2 ØSTJYLLAND.

Laura eller Sara mener ikke, at de i situationen forbryder sig mod den ubetingede vigepligt.

De mener begge, at de har god tid til at komme over vejen. Ifølge Sara har soldaten fuldt udsyn over vejen og er mere end 30 meter væk fra dem, da de krydser vejen.  

Når man repræsenterer forsvaret, er det nedskrevet, at man skal køre passivt henholdende, lyder det fra Steven Beck.
Når man repræsenterer forsvaret, er det nedskrevet, at man skal køre passivt henholdende, lyder det fra Steven Beck. Foto: Privat

Steven Beck tror, soldatens opførsel er et udtryk for road rage.

- Min oplevelse er, at han føler sig provokeret af deres opførsel. Det er mandag morgen, og han har lige glemt at slå sine frontallapper til, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Helt utilstedeligt

Steven Beck er selv ansat i Forsvaret, og han har nu skrevet til sin arbejdsplads, fordi han mener, at soldatens adfærd er uacceptabel.

Han mener samtidig, det er problematisk, at soldaten i situationen var iført militæruniform, da en uniform udstråler autoritet.

- Jeg har skrevet til forsvaret og sagt, at det er helt utilstedeligt. Jeg synes ikke, det er i orden, at en af mine kolleger opfører sig sådan, siger Steven Beck til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Når man tager firmadragten på, skal man opføre sig ordentlig, og når man repræsenterer forsvaret, er det nedskrevet, at man skal køre passivt henholdende. 

"Hun giver mig en fuckfinger"

TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet soldaten, der angiveligt gik amok mandag morgen. Ifølge ham må han bremse op for ikke at ramme de to cyklister. Han bliver forskrækket og dytter ad dem, hvorefter Sara, ifølge ham, giver ham fingeren.

Han benægter at have råbt skældsord, ligesom han benægter at have råbt ad Sara. Ifølge ham parkerer han sin bil 50 meter foran cyklisterne, hvorefter Laura vender om, mens Sara går hen til ham.

- Jeg ville bare vide, hvorfor hun giver mig en fuckfinger, når det var dem, som kørte med hovedet under armen, skriver han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han kommer ikke nærmere, hvad der bliver sagt, inden en cyklist stopper situationen. 

Soldaten ønsker at forblive anonym, men TV2 ØSTJYLLAND kender hans identitet og hvilken by, han bor i.

Sara benægter at have givet soldaten en finger. Ifølge hende rækker hun armen ud for at gestikulere "hvad sker der?", da manden dytter og råber "mongoler" efter hende og den 17-årige pige. 

Sagen vil nu blive behandlet. Kommunikationschef hos forsvaret, Thomas Ilsøe-Mikkelsen, oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at han har ikke yderligere kommentarer.