Sofie og Cecilie har haft misbrug tæt inde på livet – nu vil de hjælpe andre

Cecilie Dragos og Sofie Jacobsen er pårørende til misbrugere, og har fundet stor hjælp i at kunne tale med hinanden. Nu har de lavet en pårørende-café for at hjælpe andre.

Cecilie Dragos og Sofie Jacobse er stifterne af en pårørende-café ved Frivilligcenter Aarhus, der mødes hver anden mandag i lige uger fra 19-21.

Jo mere han drak, jo mere manipulerende var han.

Sådan beskriver Sofie Jacobsen sin eksmand, som også er far til hendes datter.

- En stor del af hans misbrug var, at han drak så snart, han var alene, så jeg kom aldrig ud selv, for jeg skulle sørge for at hjælpe og støtte ham, for hvis jeg var væk for længe, vil han bare falde i, og så ville det være min skyld, siger Sofie Jacobsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Allans kæreste lå i sengen i 42 dage: - Hårdt at se dødstal hver dag

Hun har haft alkoholmisbrug helt inde på livet, og til tider har det været rigtig hårdt at stå med alene.

Derfor har hun fundet stor støtte hos sin veninde Cecilie Dragos som også ved, hvad det vil sige at være pårørende til misbrugere. Begge hendes brødre er nemlig stofmisbrugere.

- Op til et familiearrangement kan jeg gå i flere uger og tænke på, om de dukker op, og hvis de gør det, om de så dukker op påvirket. Og hvis de så er clean, kan jeg få dårlig samvittighed over, at jeg har tænkt, at de kunne finde på at dukke op og være påvirket, siger Cecilie Dragos til TV2 ØSTJYLLAND.

02:11

VIDEO: De to veninder håber, de kan hjælpe en masse pårørende.

Luk video

Vil hjælpe andre pårørende

De to kvinder lærte hinanden at kende gennem deres børn, der går i samme børnehave. Og de fandt hurtigt ud af, hvor rart det var at tale med en person, som stod i en lignende situation.

- Jeg fortalte lige ud af posen til Sofie, hvordan det stod til, og så viste det sig, at Sofie kunne genkende det, siger Cecilie Dragos.

Der er meget at tale om, og det har gjort det tydeligt for de to veninder, at de har haft brug for et pusterum og et sted, hvor de kunne tale med andre, som er pårørende til misbrugere.

Her skal der være plads til, at man kan sidde og sige præcis, hvordan man har det, uden man frygter, at der er nogen, der dømmer én.

Cecilie Dragos

Det har givet dem ideen til at åbne en pårørende-café hos frivilligcenter Aarhus, hvor pårørende til misbrugere kan mødes og tale om det, de har tilfælles.

- Her skal der være plads til, at man kan sidde og sige præcis, hvordan man har det, uden man frygter, at der er nogen, der dømmer én, siger Cecilie Dragos.

Læs også Forældre har vundet skolekamp - nu kan deres børn komme hurtigere i skole

En form for selvhjælp

De to veninder håber, de kan hjælpe en masse pårørende, men de forventer også, de selv kan få glæde af at komme i den nye café.

- Jeg tænker også, at jeg kan få hjælp til at finde ud af, hvordan jeg kan hjælpe min datter med at være barn af en alkoholiker, ved at spare med folk der kommer i caféen, siger hun.

De to kvinder forsøger at hjælpe andre videre, men de er ikke selv sikre på, om deres eget kapitel nogensinde bliver afsluttet.

- Jeg er stadig pårørende, og det er stadigvæk hårdt, og det vil det nok blive ved med at være, siger Cecilie Dragos til TV2 ØSTJYLLAND.

De pårørende mødes hver anden mandag i lige uger fra 19-21. Caféen har netop fået sin første frivillige, men de søger stadig flere.

Læs også Nyt tiltag skal mindske kø ved test-telte